Foto: Pixabay.com

Koalicija se ne vraća u radnu grupu za Medijsku strategiju

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) odlučila je juče da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Medijske strategije Srbije za period do 2023. godine.

Koalicija je na osnovu stavova upravnih tela svake od organizacija, saopštila da se neće vraćati u radnu grupu, jer su “svi razlozi zbog kojih su napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi”. “Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja, odnosno da ne možemo da dozvolimo da svrha našeg prisustva bude privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno sa tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju”, piše u saopštenju Koalicije. Udruženja su dodala da “ne žele da preuzmu odgovornost za neka najavljena rešenja u Medijskoj strategiji, za koja smatraju da su suprotna interesima medijske zajednice i medijskih sloboda”. Dodaje se da je njihovo učešće u radnoj grupi dodatno obesmišljeno činjenicom da u njoj nema drugih relevantnih medijskih i novinarskih udruženja. “Poziv Ministarstva ne možemo da smatramo iskrenim i dobronamernim ni zbog toga što je, prema rečima ministra, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno, i zbog toga se postavlja pitanje svrhe našeg povratka, pogotovo s obzirom na vremenske rokove, nametnute od Ministarstva”, objasnila su udruženja. Kako se navodi, nedavni javni nastup državnog sekretara Aleksandra Gajovića na TV N1 dodatno je obeshrabrio Koaliciju da se vrati u radnu grupu, jer je on pokazao “bahatost, osionost i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i procesa”. Koalicija je istakla i da zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva kontinuirano radi na dokumentu koji će ponuditi rešenja ključnih pitanja medijske scene u Srbiji i biće svojevrsna “alternativna medijska strategija”.

Podsetimo, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da očekuje da Medijska strategija bude završena do kraja januara, “ili najkasnije u prvih nekoliko dana februara”, iako je do sada, u više navrata, prekoračio rokove za izradu ovog dokumenta, koje je sam postavio.