Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Poverenik: Uprava za sprečavanje pranja novca da dostavi izveštaj o Vulinu

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja naložila je Upravi za sprečavanje pranja novca da u roku od pet dana od prijema rešenja novinarima “Insajdera” dostavi izveštaj u vezi sa poreklom novca za kupovinu stana ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Ovu odluku Poverenik je doneo navodeći da Uprava nije dokazala ispunjenost uslova da se ovaj izveštaj uopšte stavi pod oznaku strogo poverljivo. “Da bi se neki podatak štitio kao tajni, potrebno je da se kao takav odredi od strane ovlašćenog lica, i to pisanom i obrazloženom odlukom. Ovaj organ u svom izjašnjenju nije naveo kojom odlukom i od strane kog ovlašćenog lica je određena tajnost istih dopisa“ , navodi se u rešenju poverenika, koje je dostavljeno “Insajderu” nakon uložene žalbe, zbog odbijanja Ministarstva finansija da ovoj redakciji dostavi izveštaj Uprave po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Poverenik je, kako se ističe, imao uvid u tražena dokumenta, na osnovu čega je zaključio da iz sadržaja “ne proizlazi da bi se njihovim dostupnošću mogla prouzrokovati šteta po interese Republike Srbije“. U rešenju se, kako se navodi, može videti da je Uprava Agenciji za borbu protiv korupcije dostavila dva izveštaja prilikom provere imovine ministra Vulina. “Prvi, sa kraja 2014. sadržao je prikupljene podatke Aleksandra i Nataše Vulin od banaka sa sedištem na teritoriji Republike Srbije, kao i podatke evidentirane u bazi gotovinskih transakcija Uprave, dok je drugi izveštaj, od početka 2015. sadržao informaciju da finansijsko – obaveštajna služba Kanade ne raspolaže nikakvim dodatnim podacima o Miri Milić iz Kanade, osim da takvo lice postoji”, navodi “Insajder”. Podsetimo, u septembru je “KRIK” objavio da ministar odbrane ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan u širem centru Beograda. On je potom izjavio da je taj iznos, koji je dobio od tetke iz Kanade, u Srbiju unosio “9.000 evra po 9.000”.