Premijerka i članovi Vlade Srbije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Brnabić: Situacija u medijima bila gora 2011. nego danas

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada “ima otvorena pitanja sa nekim medijima, kao i nerazumevanja“, ali je istakla da su članovi izvršne vlasti otvoreni za dijalog.

“Vlada Srbije nije neprijatelj medija”, kazala je Brnabić. Ona je za „Insajder“ izjavila da smatra da nijedna Vlada nikada ranije nije uradila toliko dobrih stvari u medijima, ističući da joj je najveći prioritet da se napadi na medije rešavaju. “Mislim da je prethodna Vlada postavila dobre osnove i sa setom medijskih zakona, koji do tada nisu doneseni, pa su tek tada donošeni i povodom komisija koje su formirane, mislim da je postavljen odličan osnov. Mislim da je do 2011, kao što je bilo jasno iz izveštaja Saveza za borbu protiv korupcije, situacija bila mnogo gora nego danas. A danas postoje neki problemi, kao što neki mediji kažu, i mi ćemo o tim problemima razgovarati. Moje mišljenje je da nije istina da medijska situacija nikad nije bila gora“, rekla je premijerka.

Podsetimo, predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije, među kojima su nalaze i oni o ponašanju državnih funkcionera prema novinarima i medijima, o napadima na novinare, o razrešenju članova Saveta REM, o rešavanju problema “Politike”, “Večernjih novosti”, “Dnevnika”, gašenju “Tanjuga”… Grupa je 15. decembra osudila to što premijerka ni nakon mesec dana nije odgovorila na njihove zahteve, iako se posle sastanka javno obavezala da će to učiniti u roku od dve nedelje. Odmah nakog toga, premijerka se izvinila i uskoro poslala odgovore . Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da oni predstavljaju “zjapeću prazninu” i “podsmevanje” nezavisnim medijima i novinarima.