Protest penzionera, oktobar 2017 / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Više od 40.000 penzionera traži obeštećenje zbog umanjenja penzija

Više od 40.000 penzionera u Srbiji podnelo je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zahteve za povraćaj penzija, a ako ne budu obeštećeni žaliće se sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je juče izjavio predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Mihajlo Radović. On je rekao da svi penzioneri kojima su od novembra 2014. umanjena mesečna primanja treba da traže da im se vrati novac koji im je uskraćen “kršenjem zakona”. “Naši advokati besplatno će zastupati penzionere koji se budu opredelili da u redovnom sudskom postupku traže obeštećenje. Ako dobiju pozitivna rešenja, neće biti potrebe da idemo u Strazbur”, istakao je Radović i dodao da ne veruje u pozitivan ishod žalbi. Dodao je da USPS zahteva i usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2014. godine, kada je donet zakon kojim su umanjene penzije zbog fiskalne konsolidacije. “Oko 740.000 ljudi neposredno je oštećeno umanjenjem penzija, ali i svi ostali penzioneri su oštećeni, jer u poslednje tri godine nije bilo usklađivanja penzija dva puta godišnje, što je velika diskriminacija prema tim ljudima”, rekao je Radović.

Podsetimo, Istinomer je izračunao da je od kraja oktobra 2014. do kraja avgusta 2017, po osnovu smanjenja penzija, država od penzionera ukupno uzela oko 52,7 milijardi dinara, odnosno, oko 432,7 miliona evra. A kada se uračuna i nedobijeni novac po osnovu usklađivanja penzija – i od toga oduzme pomoć iz novembra 2016, dolazi se do konačne brojke od 74,58 milijardi dinara, odnosno 612,4 miliona evra.