Miting SNS / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

SNS se sumnjiči za nelegalne donacije u Vučićevoj kampanji

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija SNS zbog sumnje da novac koji im je kroz donacije uplaćivan uoči predsedničkih izbora potiče od nelegalnih aktivnosti, između ostalih i pranja novca.

Kako navodi BIRN, u zahtevu koji je dostavljen 16. oktobra ističe se da je analizom izveštaja o troškovima izborne kampanje SNS, čiji je kandidat bio Aleksandar Vučić, Agencija utvrdila da se određeni broj osoba pojavljuje kao davalac priloga stranke u identičnom iznosu. Agenciji je, napominje se, bila sumnjiva učestalost transakcija, kao i uplata jednakih ili zaokruženih iznosa. Sumnja se da osobe koje su uplatile novac nisu “njime raspolagale u trenutku davanja priloga”, kao i da sredstva “potiču iz nelegalnih aktivnosti imenovanih, u koje između ostalih spada i sumnja na pranje novca”. Osim SNS-a, Agencija je tražila i proveru Narodnog slobodarskog pokreta, čiji je kandidat na izborima bio Miroslav Parović. Dopis Upravi potpisala je direktorka Agencije Majda Kršikapa koja je na to mesto izabrana 6. septembra, ali je već 13. novembra podnela neopozivu ostavku. Razlozi za odlazak sa funkcije nakon svega dva meseca, ostali su nepoznati do danas.

Međutim, zahtev Agencije mogao bi da ostane bez odgovora pošto iz Uprave za sprečavanje pranja novca objašnjavaju da pranje novca podrazumeva da je prethodno učinjeno krivično delo iz kojeg je proistekla imovina koja je predmet “pranja”. “Pošto u dopisu Agencije nije bilo opisano o kojim nelegalnim aktivnostima se radi, a Uprava nije iz dostavljenog dopisa mogla da izvede taj zaključak, Uprava nije dalje postupala po navedenom zahtevu”, navodi se u pisanom odgovoru BIRN-u. S druge strane, uoči kampanje za izbore 2014. godine Uprava je proveravala donacije SNS, iako ni tada nije utvrđeno krivično delo o poreklu novca. Tada su, kao što je BIRN objavio, zaključili da je 135 osoba gotovinski položilo po 40.000 dinara prvo na svoje račune, a odmah zatim ih prebacilo na račune SNS. Ovi podaci su zatim prosleđeni Agenciji i postali su sastavni deo izveštaja poslatog Višem javnom tužilaštvu u martu ove godine. A u inicijativi za pokretanje postupka kontrole koju je Agencija poslala Upravi u oktobru, ona se upravo poziva na ovo njeno postupanje iz 2014. godine.

Podsetimo, predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić dao je objašnjenje za ovakav način finansiranja: “Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam ja kažem: ‘A ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku”.