Moskva / Foto: Pixabay.com

Navaljnom i zvanično zabranjeno da se kandiduje

Ruska izborna komisija i zvanično je juče zabranila lideru opozicije Rusije Alekseju Navaljnom da se kandiduje za predsednika, piše Asošijeted pres (AP).

Navaljnom je implicitno zabranjeno da se zvanično kandiduje zbog presude za slučaj prevare, koja se smatra političkom odmazdom, a mogao je da se kandiduje ako dobije specijalnu dozvolu ili ako je osuđujuća presuda ukinuta. Inače, aktuelni predsednik Vladimir Putin kandiduje se za četvrti mandat i očekuje se da će pobediti na izborima 18. marta. Navaljni je obećao da će voditi kampanju za bojkot glasanja ako mu ne bude dozvoljeno da se kandiduje. AP podseća da je on najozbiljniji izazivač s kojim se Putin suočio tokom svih godina na vlasti.

Podsetimo, Navaljni i gotovo hiljadu njegovih pristalica privedeno je u junu tokom demonstracija održanih širom Rusije protiv korupcije elita. Hiljade Rusa izašlo je na ulice u desetak gradova, uključujući i Moskvu, gde su u blizini Kremlja snage bezbednosti u opremi za razbijanje demonstracija pokušavale da potisnu masu, čak i palicama, a demonstranti su, između ostalog, uzvikivali “Rusija bez Putina” i “Sloboda za Navaljnog”. Navaljni je organizovao i velike demonstracije 26. marta kada su na ulice izašle desetine hiljada ljudi. Tada je policija privela više od 1.000 demonstranata, među kojima je bio i on, a u pritovoru je proveo 15 dana. Ponovo je osuđen u oktobru, i to na 20 dana zatvora. A Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je , upravo u oktobru, odluku da je presuda Navaljnom iz 2014. bila “proizvoljna i očigledno nerazumna” i naredio Rusiji da mu plati naknadu. Te godine su Navaljni i njegov brat Oleg osuđeni za prevaru i pranje novca.