Nepoznate osobe snimale posmatrače CRTA / Foto: CRTA

CRTA se iz bezbednosnih razloga povukla iz Pećinaca

Organizacija CRTA odlučila je da prekine posmatranje jučerašnjih vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, iz bezbednosnih razloga.

Kako se ističe u saopštenju, predstavnici CRTA prijavili su policiji da ih je nepoznata grupa muškaraca pratila, da im je u više navrata nekoliko grupa, takođe nepoznatih muškaraca, preprečila put i zaustavila vozila njihovih mobilnih timova kako bi fotografisali automobile i članove ove organizacije. Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je da su vanredni izbori u Pećincima održani u “neslobodnoj atmosferi”, jer je narušena tajnost glasanja, a biračka mesta obilazilo je obezbeđenje koje legitimiše građane. On je kazao i da su dobili informacije od građana da je na nekoliko biračkih mesta povređena tajnost glasanja. “Ovoga puta su isključene te suptilne metode kontrole, poput fotografisanja, već su nam građani rekli da zaokružuju redni broj na listama tako da članovi biračkog odbora vide za koga su glasali”, ispričao je Nedeljkov. On je kazao i da je OIK Pećinci odbila njihov prigovor na zabranu posmatranja izbora u toj opštini. “Podneli smo i prijave protiv N.N. lica zbog ugrožavanja bezbednosti. Naši posmatrači su dali izjave u Policijskoj stanici u Pećincima, kako bismo predupredili eventualnu mogućnost da neko nas optužuje za kreiranje incidenata, jer smo u suštini mi bili jedine žrtve”, naglasio je Nedeljkov. Inače, u Popincima se dogodio incident i koškanje, nakon što su predstavnici DS počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu “javnog glasanja”, a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu. Takođe, predsednica Opštinskog odbora Nove stranke i potpredsednica biračkog odbora u Pećincima Jelena Grujić izjavila je da su je aktivisti SNS verbalno i fizički napali dok je obavljala svoj posao. I ekipi N1 nije dozvoljeno snimanje na biračkom mestu u Pećincima i Popincima.

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da je zabrinuta zbog nasilja i nedemokratske atmosfere na izborima u Pećincima. “Zabrinuta sam zbog nasilja ili nedemokratske atmosfere koja danas prati lokalne izbore u Srbiji. Pozivam da se izbori održe na miran način. To je u interesu svih”, navela je Tanja Fajon na “Tviteru”.