Foto: FoNet, Dragan Antonić

Putin optužio SAD za kršenje sporazuma o nuklearnom oružju

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je SAD za kršenje sporazuma o nuklearnom oružju iz doba Hladnog rata i za agresivne namere, i obećao da će Rusija odbiti sve moguće pretnje što će je koštati samo delić onoga što SAD daju za svoju vojsku.

On je na jučerašnjem sastanku s visokim oficirima rekao da na lokacijama američke raketne odbrane u Rumuniji, gde se sada nalaze presretači, mogu biti i krstareći projektili zemlja-zemlja srednjeg dometa, što bi bilo kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. S druge strane, Vašington je odbacio navode o kršenju sporazuma i optužio Rusiju da krši INF razvijanjem nove krstareće rakete, što Moskva odbija. Inače, INF zabranjuje krstareće i balističke projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara, baziranih na kopnu.

Putin je govorio i o novoj američkoj strategiji nacionalne bezbednosti, koju je nazvao “dokazom agresivnih namera” SAD. Takođe, raspoređivanje snaga NATO blizu ruskih granica ocenio je pretnjom po bezbednost svoje zemlje. “Kada mi pokrećemo vojne jedinice na našoj teritoriji, oni to predstavljaju kao pretnju. A kada oni dovode vojne baze, infrastrukturu i novo oružje do naših granica, to se predstavlja kao nešto normalno. Verovatno je normalno za one koji to rade, ali ne za nas. Nećemo dopustiti da nas uvuku u bezumnu trku u naoružavanju koja će iscrpeti mogućnosti naše privrede”, kazao je Putin i naveo da je budžet Pentagona za iduću godinu 700 milijardi, a ruski samo 47 milijardi dolara. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da je vojska stekla “neprocenjivo iskustvo” tokom akcije u Siriji, gde je više od 48.000 vojnika bilo u smenama. On je istakao da je vojska u Siriji ubila više od 60.000 ekstremista, među kojima i 2.840 državljana Rusije. Šojgu je napomenuo da će Rusija i dalje u Siriji koristiti vazduhoplovnu bazu Hemajmim i pomorsku Tartus, i da će u toj zemlji zadržati tri bataljona vojne policije i drugo osoblje.