Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Richard Drew

Muslimanske zemlje tražiće od UN poništenje odluke o Jerusalimu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će muslimanske zemlje tražiti od Ujedinjenih nacija “poništenje” kontroverzne odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Erdogan je rekao da bi taj proces valjalo započeti u Savetu bezbednosti UN, a ako tamo bude uložen veto, onda će se u Generalnoj skupštini UN raditi na “poništenju te nepravedne i nezakonite odluke”. On je to izjavio nakon samita Organizacije islamske saradnje, koju čini 57 zemalja. Na tom skupu održanom u sredu u Istanbulu, istočni Jerusalim je proglašen “glavnim gradom okupirane Palestine”, uz poziv svim zemljama sveta da priznaju palestinsku državu. Turski predsednik optužio je SAD da su ovim potezom “bacile bombu” na Bliski istok i naglasio da “muslimani ne mogu prihvatiti da SAD pokušavaju da naprave od Jerusalima glavni grad terorističke države” – Izraela.

Inače, Turska i Izrael normalizovali su odnose prošle godine, posle šest godina krize zbog upada izraelskih komandosa na brod, koji je 2010. prevozio pomoć pojasu Gaze.