Jerusalim / Foto: Pixabay.com

Muslimanski lideri proglasili istočni Jerusalim palestinskim

Lideri muslimanskih zemalja juče su na samitu u Istanbulu apelovali na svet da prizna istočni Jerusalim kao glavni grad Palestine, u odgovoru na odluku SAD da priznaju taj grad kao prestonicu Izraela.

Učesnici samita Organizacije Islamske saradnje (OIC) upozorili su na to da odluka američkog predsednika Donalda Trampa podstiče “ekstremizam i terorizam”. Kako je istaknuto, odluka je “namerna sabotaža svih napora da se postigne mir, hrani ekstremizam i terorizam i preti globalnom miru i bezbednosti”. Okupljeni učesnici ocenili su je neodgovornom i proglasili je ništavnom. Inače, lideri su se, na samitu organizacije koja broji 57 zemalja, okupili na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, glasnog kritičara Trampove odluke. Hitno sazvanom samitu odazvali su se, između ostalih, predsednik Irana, Libana, Jemena, jordanski kralj, kuvajtski i katarski emir, predsednik Indonezije, Azerbejdžana, pakistanski i avganistanski premijer i palestinski predsednik.

Podsetimo, Tramp je 6. decembra priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, iako Palestinci nameravaju da u njegovom istočnom delu, koji je jevrejska država okupirala u ratu 1967. godine i kasnije anektirala, proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države. Ta odluka izazvala je skoro jednoglasnu osudu u svetu i demonstracije na Bliskom istoku, ali i u drugim muslimanskim zemljama.