Vladimir Putin / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je juče povlačenje ruskih trupa iz Sirije. To je, kako javljaju ruski mediji, učinio tokom iznenadne posete vojnoj bazi Hmejmim u toj zemlji.

Putin je naredio ministru odbrane Sergeju Šojguu da počne povlačenje trupa u baze njihovog stalnog raspoređivanja. On je rekao da se ruske snage vraćaju sa pobedom i dodao da će zadati novi udarac teroristima ako pokušaju da slome mir u Siriji. Putina su, pored Šojgua, dočekali sirijski predsednik Bašar el Asad i komandant ruske grupe u Siriji general-pukovnik Sergej Suvrokin. „Ako teroristi ponovo podignu glavu, nanećemo im napade kakve do sada nisu videli. Nikada nećemo zaboraviti žrtve i gubitke koje smo pretrpeli i ovde u Siriji i kod nas u Rusiji u borbi protiv terorizma. Ali to nas neće navesti da stanemo i da se povučemo. To uopšte nije u prirodi našeg naroda. Naprotiv, ovo će nam dati dodatnu snagu da iskorenimo apsolutno zlo koje predstavlja međunarodni terorizam bez obzira ispod kakve maske se krio“, kazao je Putin i naglasio da je

ruska vojska “sjajno izvršila svoj zadatak u Siriji”. Ruski predsednik naglasio je da je Sirija sačuvana kao suverena i nezavisna država i istakao da su stvoreni uslovi za političko rešenje pod pokroviteljstvom UN u Siriji, ističući da se izbeglice vraćaju u svoje domove.

S druge strane, Pentagon je sumnjičavo reagovao na objavu o povlačenja “značajnog dela” ruskih snaga iz Sirije. “Ruske izjave o povlačenju trupa često ne odgovaraju stvarnom smanjenju vojnih efektiva, i ne utiču na američke prioritete u Siriji. Međunarodna koalicija nastavlja operacije u Siriji i podršku lokalnim snagama”, rekao je portparol američkog ministarstva odbrane Edrijen Renkin-Galovej. Po rečima jednog američkog zvaničnika, SAD smatraju da će Rusija izvesti “čisto simbolično” povlačenje i vratiti kući nekoliko aviona. Izvesno je, kako kaže taj zvaničnik, da će Moskva zatim zahtevati da se i SAD potpuno povuku iz Sirije. Inače, Putin je u martu prošle godine doneo odluku o povlačenju većeg dela osoblja ruske vazduhoplovne baze u Siriji, ali Moskva tada nije odustala od snabdevanja sirijske vlade oružjem i vojnom opremom, niti od obučavanja vojnih stručnjaka. Ruska vazdušna baza Hmejmim i logistički centar Tartus u Siriji funkcionišu, a osim toga u Siriji radi i Ruski centar za pomirenje.