Incident tokom Parade ponosa 2014 / Foto: Print screen N1

Žandarmima uslovne kazne zbog incidenta tokom Parade ponosa

Viši sud u Beogradu osudio je juče šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine, zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine.

Jedan žandarm je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobođen odgovornosti. Tužilaštvo je za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za jednog 12 meseci, dok su pravni zastupnici žandarma smatrali da bi jedino pravična bila oslobađajuća presuda. Tokom suđenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su tog dana postupili po zakonu i da nisu počinili krivična dela napada, zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret. Predsedavajuća sudskog veća sudija Svetlana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka televizije N1 sa mesta događaja. Ona je dodala da je sud odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili i navela da Vučić i Mali, kako je sud utvrdio , nisu napali žandarme, kao i da je Mali pokušao da izvadi ličnu karti i da se legitimiše.

Reprezentativni Policijski sindikat Srbije saopštio je da nije zadovoljan presudom i dodao da će nastaviti da osuđenim žandarmima pruža svaku pravnu pomoć. “Kakva se poruka ovom presudom šalje svim policajcima u Srbiji? Sklonite se, ne radite svoj posao, možda je u pitanju nečiji brat, tetka ili neki rođak. Poruka je, u stvari, da će bahatost u budućnosti pobediti zakon. Međutim, zakon mora da bude isti za sve, a ne da se pod pritiskom javnosti ili politike donose ovakve odluke”, istakao je predsednik PSS Veljko Mijailović. On je izrazio nadu da će sudovi imati hrabrosti da u daljem postupku donesu oduku po pravu i pravdi, jer će ona imati posledice po sve pripadnike MUP-a Srbije.