Foto: Pixabay.com

Savet Evrope “duboko žali” zbog neusvajanja zakona o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) juče je ponovo pozvao Srbiju da hitno donese zakon o “nestalim bebama” kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Savet Evrope izrazio je “duboko žaljenje” zbog činjenice da Srbija nije Komitetu ministara dostavila najnovije podatke o napretku u usvajanju tog zakona, uprkos privremenoj rezoluciji usvojenoj na prethodnom sastanku u septembru i drugim odlukama tog tela. Kako se ističe,  imajući u vidu humanitarnu prirodu slučaja i proteklo vreme, SE snažno apeluje na vlasti u Srbiji da preduzmu “hitne mere” i osiguraju usvajanje zakona bez daljih odlaganja. SE je naglasio da je to neophodno kako bi se roditeljima obezbedile informacije o sudbini njihove dece, ali i o pojedinačnoj nadoknadi. Izvršenje presude razmatraće se i na sledećem sastanku u martu 2018.

Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji, a rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine. Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u SE. Inače, kada je u septembru Komitet ministara SE pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon Ministarstvo pravde je saopštilo da veruje da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacrt tog zakona. Rečeno je da je prethodna Vlada zakonski nacrt usvojila i prosledila ga poslanicima Skupštine na usvajanje, ali da je zbog formiranja nove vlade Ane Brnabić predlog, za koji je SE dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.