Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

PSG i Narodna stranka bojkotuju izbore u pet opština

Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka saopštili su juče da će bojkotovati izbore u opštinama Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac, zakazane za 24. decembar.

Iz PSG-a ističu da izbore smatraju nedemokratskim, ocenjujući da je izborna kampanja u tim opštinama nasilnička. “Pokret neće davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane”, navodi se u saopštenju PSG. Taj pokret je naveo da u svim tim mestima vladajuća koalicija u Srbiji ima apsolutnu većinu i da je izbore raspisala ne zbog provere volje birača, već da bi nasiljem dokazivala moć i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu, jer je, kako smatra PSG, svesna da može da ih izgubi i uz sve manipulacije i hajke. “Odsustvo reakcija državnih organa na evidentne slučajeve nasilja, pokušaja  potkupljivanja i zastrašivanja građana u ovih pet opština još jedan su dokaz puzajuće diktature u zemlji protiv koje se PSG bori, a ne učestvuje u njoj”, dodaje se u saopštenju. Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da je od dana raspisivanja vanrednih izbora zavladala klima terora u tim opštinama, kojom se “gaze integritet i slobodna volja naroda”. “Narodna stranka neće dati legitimitet batinanju ljudi i ovoj režiranoj ‘izbornoj’ predstavi. Smatramo da bi učešće na vanrednim lokalnim izborima služilo isključivo interesima režima i pozivamo opoziciju na bojkot. To je za nas nastavak borbe za normalne izborne uslove u Srbiji, ali i opomena režimu da više ne pristajemo na njihove igre, batinaše i karikature od izbora”, naglasio je Jovanović.

S druge strane, Demokratska stranka se ne slaže sa idejom da se bojkotuju izbori.  Poslanik DS-a Radoslav Milojičić kazao je da poštuje odluku svih pokreta i udruženja da učestvuju ili ne učestvuju na izborima, ali je, podsećajući da rok za prikupljanje potpisa ističe danas, “izrazio sumnju” zbog toga što se ranije nije pozivalo na bojkot.