Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Osude i protesti zbog Trampove odluke o Jerusalimu

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da zvanično prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela izazvala je talas osuda u međunarodnoj zajednici, jedino ju je Izrael pozdravio.

O ovome će se danas raspravljati na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, koji je zahtevalo osam zemalja koje se protive tom američkom koraku. Inače, hiljade demonstranata izašlo je na ulice gradova Hebron i El Bireh na Zapadnoj Obali, vičući “Jerusalim je prestonica Palestine”, a neki od demonstranata gađali su izraelske vojnike kamenjem. Kako je saopšteno, izraelska vojska ranila je najmanje 38 demonstranata. Okupljeni su spaljivali Trampove slike, automobilske gume i američke i izraelske zastave. Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da računa na međunarodno protivljenje Trampovoj odluci, koju je označio “neprihvatljivim zločinom”, ističući da veruje da je Amerika nanela štetu svom kredibilitetu u regionu. Rusija je saopštila da je veoma zabrinuta i pozvala strane u izraelsko-palestinskom sukobu da se uzdrže i vode dijalog. Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se o statusu Jerusalima mora pregovarati u kontekstu rešenja po modelu dve države i ponovila svoje protivljenje Trampovoj odluci. Odmah nakon saopštavanja sporne odluke usledila su oštra reagovanja Turske, Jordana, Irana, Sirije, generalnog sekretara UN, EU, lidera Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske, Kanade, Norveške, Kine, Afričke unije, Saudijske Arabije… Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se ne slaže sa odlukom Trampove administracije, označivši je jednostranom. On smatra da bi status Jerusalima morao biti deo međunarodne odluke između Izraela i Palestinaca. Dobitnik Nobelove nagrade Dezmond Tutu, veteran borbe protiv aparthejda rekao je da “bog plače nad zapaljivim i diskriminatorskim Trampovim priznanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela”, dodavši da se Trampu mora reći da greši.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je Tramp ovim potezom poštovao “volju američkog naroda”. Prema Zakonu o Ambasadi SAD, koji je Kongres SAD usvojio 1995, vlada je pozvana da ambasadu iz Tel Aviva preseli u Jerusalim, “glavni grad Države Izrael”. “Predsednik nije učinio ništa osim što je poštovao zakon iz 1995. To se tiče američkog zakona i to je američka odluka. Svaka zemlja ima pravo da odluči gde će joj biti ambasada u Izraelu”, izjavio je Tilerson i dodao da Vašington želi da vidi pregovore o miru Izraela i Palestinaca.