Protest ispred Vlade Srbije / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Protest komunalaca, radnika u kulturi i medijima

Zaposleni u komunalnim delatnostima, ustanovama kulture, Radio-televiziji Srbije (RTS), Radio-televiziji Vojvodine (RTV) i listu “Mađar so” protestovali su juče pred Vladom Srbije sa zahtevom da im se povećaju plate za deset odsto, jer su im za toliko, kao i drugima u javnom sektoru, smanjene 2014. godine.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković rekao je da je Vlada Srbije 2014. smanjila plate i penzije “milionskoj armiji ljudi, a sada kada je moguće vratiti oteto, zahtev je uvažen samo za deo zaposlenih”. “Od povećanja plata izuzeto je oko 150.000 ljudi, a od toga u komunalnim delatnostima radi oko 70.000 ljudi. Pre mesec dana podneli smo zahtev da im se povećaju plate kao i ostalima u državnim službama, ali smo ostali bez odgovora”, rekao je Stojiljković pred više stotina nezadovoljnih radnika. Predsednik granskog sindikata javnog saobraćaja i komunalnih delatnosti Zoran Simić kazao je da su se na protest odlučili posle dva meseca neuspešnih pregovora s Vladom Srbije. “Zaposleni u saobraćaju, čistoći, vodovodu, svaki dan su na ulici, ali su za Vladu Srbije nevidljivi”, istakao je Simić. Predsednik granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” Dragan Milanović napomenuo je da su zahtevi za povećanje plata predati Vladi Srbije i da će zaposleni biti uporni u protestu koji će uključiti i jednosatnu obustavu rada. “Na ovaj način se borimo, ne samo za povećanje plata već i za slobodu medija, da nam ne rastu rogovi od gledanja “Pinka” i čitanja tabloida. RTS plaćaju građani, a država im uzima taj novac i pretvara ga u javna sredstva i tako kontroliše medije”, rekao je Milanović. Najavio je da će zaposleni i sindikat tužiti ministra finansija Dušana Vujovića i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića. Milanović je dodao da je protest trebalo da predvodi i Savez samostalnih sindikata Srbije, ali je odustao u poslednjem trenutku bez obrazloženja.

Ianče, Vlada Srbije je budžetom za narednu godinu predvidela povećanje plata zaposlenima u republičkim ustanovama kulture od deset odsto, a u lokalnim samo pet odsto, dok su RTS i RTV isključeni iz povećanja, pošto je, kako je obrazložila, uvođenjem TV pretplate prestao pravni osnov. Vlada je odbila i isplatu nadoknade za umanjenje osnovice plata u “Mađar sou” zbog nepostojanja pravnog osnova pošto je učešće javnih sredstava u finansiranju tog lista ispod 50 odsto i iznosi 20 odsto.