Dačić i Pacoli na panelu Atlantskog saveta / Foto: FoNet/TV FoNet

“Nova američka strategija za Balkan označava povratak u region”

Ukoliko bude prihvaćen novi američki projekat strategije na Balkanu to će značiti povratak SAD u region i pokušaj da se ne dozvoli jačanje pozicija Rusije, piše moskovski dnevnik “Komersant”.

Ovaj list, koji važi za liberalni, podseća da je projekat nove balkanske strategije razradio Atlantski savet, blizak administraciji SAD i da nema zvanični karakter, ali da bi mogao da postane platforma za američku politiku na Balkanu već u skorije vreme. Dnevnik navodi da su na Balkanu na objavljeni dokument reagovali “veoma ozbiljno i zainteresovano”. “Povećani interes, naravno, pokazala je Srbija koja u dokumentu zauzima posebno mesto. Predsednik Vučić naveo je da je reč o ‘važnoj temi’. A izvor blizak vlastima u Srbiji rekao je ‘Komersantu’ da je dokument veoma pozitivan po Beograd, jer priznaje značaj Srbije u regionu i odgovara naporima Beograda da ima strateške odnose sa SAD”, piše list. “Komersant” dodaje da na takvo stremljenje Beograda i računaju autori dokumenta. Dodaje se da moguće namere Vašingtona da se aktivnije pozabavi makedonskim pitanjem, potvrđuje i informacija o tome da će novi američki ambasador u Skoplju biti Hojt Brajan Ji, koji je aktivno učestvovao u pripremi dokumenta o novoj balkanskoj strategiji.

Podsetimo, Atlantski savet SAD objavio je izveštaj “Balkan napred: nova američka strategija za region”, u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi i zalaganje za “istorijsko približavanje” sa Srbijom. U izveštaju se predlaže i obnavljanje reputacije SAD kao “iskrenog posrednika”, kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je ta strategija važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je napisano. “Bilo bi dobro kada bi se to pretočilo u realnu politiku SAD i doprinelo našim boljim odnosima”, rekao je Vučić. S druge strane, iz Ambasade SAD u Beogradu saopšteno je da “akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju američke politike prema Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji”.