Branislav Nedimović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Nedimović: Ne postoji ugovor sa “Tenisom”, samo platforma za pregovore

Vlada Srbije nije potpisala nikakav ugovor sa nemačkom kompanijom “Tenis”, postoji samo platforma za pregovore, izjavio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“Oni su nama poslali nacrt sporazuma u maju, ali to je samo platforma za pregovore. Jedino što je sa njima do sada zvanično dogovoreno je zakup zemljišta u Zrenjaninu i Kikindi gde su oni učestvovali na javnom pozivu kao i svi ostali“, rekao je Nedimović za “Insajder”. Inače, “Danas” je nedavno podsetio da gotovo tri godine od potpisivanja Memoranduma o razumevanju i dve od posete Klemensa Tenisa Srbiji poznata nemačka mesna industrija još nije počela da gradi ni prvu od 20 najavljenih farmi svinja u našoj zemlji. Takođe, ovaj list je naveo da između Vlade Srbije i “Tenis investa” postoji krovni ugovor prema kojem se Srbija obavezala da će poštovati Ugovor o državnoj pomoći, da će olakšati investitoru dobijanje građevinskih i upotrebnih dozvola, ali i da će da “uloži napore da obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge bude ukinuta do 31. decembra 2022“. Na pitanje “Insajdera” da li su Tenisu obećane određene povlastice, ministar Nedimović odgovara odrično i da „u ovom trenutku“ oni imaju iste mogućnosti kao i domaći investitori.

Podsetimo, početkom 2015. Aleksandar Vučić, predsednik, tada Vlade, sada Republike, izjavio je da “Tenis” dolazi u Srbiju kroz godinu dana. “Firmu je već osnovao. To će biti veliki napredak za srpsko stočarstvo i poljoprivredu. Očekujte do početka 2016. godine 500.000 svinja”. (TV Prva, 25. 1. 2015. godine) Stručna javnost i udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovali Zakon o poljoprivrednom zemljištu donet krajem 2015, koji je omogućio investitorima da dobiju do 30 odsto zemljišta u svakoj jedinici lokalne samouprave na period do 30 godina, optužujući Vladu da je sadržaj Zakona pisan direktno zbog Tenisa.