Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Bivši Trampov savetnik priznao da je lagao FBI o Rusiji

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Majkl Flin priznao je krivicu u vezi sa optužbama da je lagao federalne istražitelje o svom kontaktu sa ruskim ambasadorom u SAD.

Flin se u Okružnom sudu SAD u Vašingtonu izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, da je lagao o privatnom razgovoru, koji je imao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kislijakom. Analitičari smatraju da je njegovo priznanje krivice naznaka da bivši Trampov savetnik sarađuje u istrazi koju vodi specijalni istražitelj Robert Maler, a koja se tiče ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. I mogućeg dosluha između Rusije i izbornog štaba tada kandidata Donalda Trampa. U saopštenju koje je objavljeno pošto se pojavio pred sudom, Flin je rekao da je “ono što je priznao u sudu bilo pogrešno, a da kroz svoju veru u Boga radi na tome da ispravi stvari koje je učinio”. Krivično delo koje je Flin priznao nosi maksimalnu kaznu od pet godina zatvora, a njemu nije izrečena presuda. Prema optužnici, koju je potpisao specijalni istražitelj Maler, Flin je u januaru, nekoliko dana posle inauguracije Donalda Trampa “namerno izneo materijalno netačne, izmišljene i lažne izjave istražiteljima o svojim razgovorima sa Kislijakom”.

Podsetimo, pre mesec dana, pošto je priveden bivši šef njegovog izbornog štaba Pol Manafort, Donald Tramp je izjavio da izborni štab nije bio u dosluhu s Rusijom. Naime, Manafort i njegov saradnik Rik Gejts, u okviru istrage o navodnim vezama Trampa i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavera protiv SAD i pranje novca, mada se u optužnici ne spominje Tramp, već je se ona odnosi na Manafortov raniji rad za ukrajinske zvaničnike povezane s Moskvom. Tramp je na Tviteru tražio i da se ispitaju njegova rivalka na izborima Hilari Klinton i Demokratska stranka, ne navodeći, međutim, zašto bi oni trebalo da budu predmet istrage.