Pjongjang / Foto: Pixabay.com

SAD traže da sve zemlje blokiraju Severnu Koreju

Kao odgovor na poslednje severnokorejsko lansiranje balističke rakete, Vašington je pozvao sve zemlje sveta na potpunu blokadu Severne Koreje, na prekid diplomatskih i ekonomskih veza sa tom zemljom, i proterivanje severnokorejskih radnika.

Poziv je posebno upućen Rusiji i Kini, a to je učinila američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, koju su severnokorejske vlasti, posle njene izjave da Pjongjang jednostavno “moli za rat”, nedavno nazvale “političkom prostitutkom”. Hajli je kazala da se SAD posebno obraćaju predsedniku Kine Si Đipingu da prihvati ovakvo stajalište. “Verujemo da je on u poziciji da učini pravu stvar na dobrobit svih država. Kina mora da pokaže svoju lidersku snagu”, poručila je Hejli. Preteći da će režim u Pjongjangu biti “u potpunosti uništen u slučaju rata”, ona je istakla da je posle poslednje probe interkontinentalne rakete, Severna Koreja “izabrala agresiju”, a ne mirni proces.

Ovako radikalan stav nije dobio širu podršku u svetu. I pored masovnih osuda najnovijih poteza Pjongjanga, u Pekingu i Moskvi veruju da pregovori nemaju alternativu. “Mi imamo negativan stav prema ovom zahtevu. Ponovo podvlačim da su sankcije potrošene. Sve rezolucije o novim sankcijama sadrže i obavezu pregovaranja. A SAD uporno to ignorišu. I to je greška”, kazao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Šef diplomatije SAD Reks Tilerson pohvalio je delovanje Kine. “Mislim da Kina čini puno, a mogu puno da postignu kontrolom isporuka nafte. Zamolićemo ih da to iskoriste, ali da ne prekinu snabdevanje potpuno”, rekao je Tilerson.