Protest Dveri ispred zgrade Pinka / Foto: FoNet/TV FoNet

“Novinarke Pinka nisu zadobile teške telesne povrede”

Novinarke televizije “Pink” Gordana Uzelac i Mara Dragović, koje se napadnute na protestu Dveri 16. septembra, nisu zadobile teške telesne povrede.

Ovo se navodi u medicinskom izveštaju sudskog veštaka Branimira Aleksandrića, koji je zatražilo Više javno tužilaštvo, a u koji je list “Danas” imao uvid. U Aleksandrićevom nalazu nigde se ne navode povrede o kojima su prorežimski mediji pisali, a svedočili su i pojedini visoki funkcioneri države. “Danas” podseća da su novinarke tri dana ležale u Urgentnom centru, da ih je posetio lično i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako se u mišljenju sudskog veštaka jasno navodi da su u pitanju lake telesne povrede. Čak se i u izjavama samih novinarki, koje se nalaze u spisima Višeg javnog tužilaštva, ne navode teške telesne povrede. Podsetimo, Vučić je tada izjavio da je u bolnici posetio novinarke i naveo da je napadač Gordanu Uzelac udario pesnicom između brade i uha i da ona ima potres mozga, zbog čega je ostala u bolnici. “Još strašnije od napada je to što neki sada traže opravdanje. Video sam i porodice novinarki, izvinjavamo se. Kao država smo liberalizovali sve i pustili ih da organizuju šta žele, računajući na njihovu savest”, izjavio je tada Vučić. A protiv Dejana Vulićevića (46) iz Lučana, osumnjičenog da je fizički napao novinarke, podignut je optužni predlog, dok je početak suđenja najavljen za februar. Pošto su saslušani svi svedoci događaja, Vulićević je prošlog meseca pušten da se brani sa slobode. S druge strane, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac za “Insajder” je izjavio da on nije dao nijednu izjavu o stanju povređenih novinarki. “Medicinska etika jasno nalaže da se u javnost ne iznose medicinske informacije. Da će novinarke ostati na posmatranju, rekao je zamenik direktora Dušan Jovanović u izjavi za ‘Pink’, ali bez detalja o stepenu povreda“, kazao je Ercegovac. Na pitanje da li je zadržavanje novinarki nekoliko dana u Urgentnom centru deo redovne procedure kod takvih povreda, odgovoreno je da to koliko će pacijenti dugo biti zadržani na opservaciji usled povreda određuje ordinirajući lekar.

Juče je kolegijum TV “Pink”, reagujući na tekst “Danasa” saopštio da je “zloupotreba i manipulacija sa radnim dijagnozama, za list ‘Danas’ imala bolesni cilj da dokaže tezu, da je prihvatljivo prebijanje novinarki TV ‘Pink’, ako za posledicu nema smrt”.