Foto: Pixabay.com

Osnovati poseban fond za medije civilnog društva

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je juče od nadležnih državnih institucija da više pažnje posvete stvaranju uslova za razvoj medija civilnog društva i založila se za osnivanje posebnog fonda za finansiranje medijskih sadržaja i programa medija civilnog sektora.

U preporukama koje su predstavljene na skupu posvećenom medijima civilnog društva u Novom Sadu predlaže se da se taj fond popunjava od određenog procenta prikupljenih sredstava za taksu za javne servise, deo sredstava od plaćanje dozvola za emitovanje i iz drugih fondova, poput taksi na prihode od igara na sreću. Ocenjeno je da su se mediji civilnog društva u praksi pokazali kao mediji najprivrženiji javnom interesu i profesionalnom novinarstvu, koji popunjavaju značajnu prazninu u medijskom prostoru, pa je neophodno da se oni prepoznaju kao mediji od velikog društvenog značaja i da se nađu u stimulativnom zakonskom okruženju. “Iskustva medijski razvijenih zemalja pokazuju da tržišni mehanizmi nisu dovoljni za održivo finansiranje novinarstva u javnom interesu. U praksi i u Srbiji polako sazreva svest da mediji civilnog društva mogu biti značajna alternativa stranačkim i korporativnim medijima koji, nažalost, imaju agendu različitu, pa često čak i suprotnu javnom interesu”, navodi se u preporukama.

Ističe se da je model medija civilnog društva od neprocenjivog značaja za manjinsko, višejezično, regionalno i lokalno informisanje, iako su ga uporno ignorisali ne samo vlast i regulatorna tela, već i predstavnici manjinskih zajednica i civilnih organizacija. Kako se dodaje, mediji civilnog društva mogu da popune medijske praznine nakon privatizacije u onim sredinama gde su lokalni mediji prestali da postoje ili gde je zbog loše privatizacije došlo do značajnog pada kvaliteta informisanja. Napominje se da medijima civilnog sektora treba omogućiti da pokrivaju šire područje od lokalnog i regionalnog, kako je to sada definisano, kao i njihovo umrežavanje. Od Ministarstva kulture traži se da obezbedi posebne programe podrške snažnijem razvoju medija civilnog društva, kako bi oni postali značajan i vidljiv deo medijskog sistema: više indirektnih subvencija, poput oslobađanja od plaćanja PDV-a, oslobađanja od plaćanja svih naknada osim naknada za korišćenje autorskih prava, oslobađanje poreza na dohodak zaposlenih i novozaposlenih mladih novinara. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja istakla je da je potrebno jasno definisati šta predstavlja medij civilnog društva, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe tog informativnog modela.

Preporuke su zajednički stavovi Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacije onlajn medija.