Vučić u Potočarima, jul 2015 / Foto: FoNet, Slobodan Miljević

Slučaj Potočari: Policajci nezakonito zadržani u pritvoru

Izveštaj ombudsmana o kontroli zakonitosti postupanja MUP-a u slučaju privođenja Milana Dumanovića i Mladena Trbovića pokazuje da su pripadnici unutrašnje kontrole radili nezakonito u tom slučaju, navodi BIRN.

U dokumentu koji je datiran na 20. novembar, kancelarija ombudsmana utvrđuje da je “MUP, Sektor unutrašnje kontrole (SUK), nezakonito i nepravilno postupilo 31. decembra 2016. godine na taj način što u rešenjima o zadržavanju osumnjičenih Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, nisu obrazloženi razlozi za pritvor, čije je postojanje predstavljalo osnov za policijsko hapšenje pomenutih građana”. Dalje, detaljno se opisuje čitav postupak hapšenja i zadržavanja u pritvoru Dumanovića i Trbovića za koje je javnost u Srbiji i saznala tek pošto su bili uhapšeni poslednjeg dana 2016, zbog sumnje da su odali službenu tajnu. Njih dvojica su bili pripadnici Odeljenja za opservaciju i dokumentaciju Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, čiji su pripadnici tajno boravili u Potočarima 2015, na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici. Tom prilikom je, u do danas nerazjašnjenim okolnostima, napadnut tadašnji premijer Aleksandar Vučić. Advokat Vladimir Todorić koji je inicirao kontrolu ombudsmana svojom pritužbom istakao je da je ovo zvanična potvrda nezakonitog hapšenja. “Umesto da posluže kao policajci za primer, izbačeni su sa posla i sudi im se pod pretnjom zatvora od osam godina u tajnom postupku”, kazap je Todorić.

Inače, Todorić je još letos  izjavio da je dopis iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH “nedvosmisleno potvrdio” da se na komemoraciji u Potočarima, radilo o takozvanoj “crnoj operaciji” naređenoj iz vrha srpske policije. Dvojica policajaca su uhapšena i određen im je pritvor, jer su medijima u oktobru prošle godine naveli da su, kao pripadnici MUP-a, tada bili u Potočarima, ali bez službenih legitimacija i oružja, po usmenom nalogu pretpostavljenih. Tvrdili su da su imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup. Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva terete se da su, kao saizvršioci, u produženom trajanju izvršili krivično delo odavanje službene tajne. Postupak koji se vodi pred sudom u Beogradu nije otvoren za javnost i novo ročište je zakazano za 21. decembar, što bi trebalo da bude i početak ovog procesa.