Zagorka Dolovac / FoNet/MUP Srbije

Medijska udruženja traže hitan sastanak sa Zagorkom Dolovac

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su juče, kao članovi Stalne grupe za bezbednost novinara, hitan sastanak sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac zbog odbacivanja krivičnih prijava novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Udruženja traže da se sednica održi najduže u roku od deset dana, i da Dolovac pojasni razloge zbog kojih su odbačene krivične prijave. Grupa traži i da RJT saopšti da li će i koje poteze preduzeti na „anuliranju posledica sramne odluke Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu“. Iznosi se uverenje da je “nakon odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada su udruženja ušla u Stalnu radnu grupu“, ali i podseća na slučajeve iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića i postavljanja bombe pod prozor Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, koji su i dalje nerasvetljeni. “Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja Grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima“, piše u saopštenju. A Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija suspendovali su učešće u Stalnoj radnoj grupi ističući da neće učestvovati u njenom radu sve dok republička javna tužiteljka na sastanku sa svim članovima ne objasni razloge za neprihvatljivu odluku i saopšti mere koje će preduzeti da ona bude poništena.

S druge strane, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je nije primereno da bilo ko, pa čak i novinarska udruženja, traže obrazloženje od RJT zašto je određeno tužilaštvo donelo određenu odluku. “Sve što sudije i tužioci imaju da kažu, govore u obrazloženju svoje odluke, a niko ne može da ih komentariše”, rekla je Kuburović. Dodala je da je upoznata da je RJT donela uputstvo o hitnom postupanju kada je reč o napadima na novinare, a doneta su i posebna uputstva koja se odnose na evidentiranje svakog napada na novinare i potpisan poseban protokol između Tužilaštva i MUP-a. “Tako da verujem da postoji posvećenost pravosudnih organa u procesuiranju. A zašto je doneta odluka u konkretnom slučaju, mislim da je dovoljno ono što je navedeno u obrazloženju”, zaključila je Kuburović.

Podsetimo, uprkos postojanju fotografija i brojnim svedocima koji su bili prisutni prilikom nasilnog odnošenja novinara i građana prilikom inauguracije Vučića, Prvo osnovno javno tužilaštvo prošle nedelje odbacilo je krivične prijave novinara.