Istanbul / Foto: Pixabay.com

Turski urednik osuđen na tri godine zatvora zbog tvita

Turski sud osudio je urednika internet izdanja opozicionog lista “Džumhurijet” Oguza Guvena na tri godine i mesec dana zatvora na osnovu optužbi o pribegavanju “terorističkoj propagandi”, saopštio je taj list.

Guven je optužen zbog poruke na Tviteru, u kojoj je javljeno da je u saobraćajnoj nesreći poginuo tužilac koji je podneo prvu optužnicu protiv mreže propovednika Fetulaha Gulena. U tvitu, koji je brzo obrisan, opisano je da je tužilac bio “pokošen”. Sud u Istanbulu presudio je da ta poruka Guvena, koji je pravno odgovoran za Tviter nalog lista, predstavlja propagandu za Gulenov pokret, koji Turska smatra odgovornim za prošlogodišnji propali puč. Propovednik Fetulah Gulen, koji živi u SAD, demantuje svaku umešanost u neuspeli puč. Očekuje se da će Guven uložiti žalbu na presudu.

Inače, turske vlasti su u avgustu izdale naloge za hapšenje 35 novinara i drugih medijskih radnika zbog sumnje da su povezani s Gulenom. Podsetimo, nakon neuspelog puča prošlog jula vlast Redžepa Tajipa Erdogana uvela je vanredno stanje i pohapsila prvo one za koje je tvrdila da su organizovali puč. Pored hapšenja pripadnika policije i vojske i predstavnika opozicionih stranaka, uhapšeni su novinari, predstavnici organizacija za ljudska prava, istaknuti profesori, sudije i javne ličnosti. U julu 2016, prema saopštenju Ministarstva pravde Turske, pod sumnjom da su učestvovali u pokušaju puča, uhapšeno je više od 50.000 osoba. Među njima bilo je 169 generala, 7.098 pukovnika i drugih činovnika, 8.815 pripadnika policije, 24 guvernera, 73 zamenika guvernera, 116 sreskih načelnika i 2.431 službenika pravosuđa.