Džordž Soros / Foto: FoNet/Maja Suslin

Soros: Laži Orbanove kampanje

“Ne mogu više da ostanem tih, jer se bojim da najava da će mađarske obaveštajne službe početi istragu znači da će neke nevladine organizacije i neki lideri biti proganjani”, izjavio je juče američki milijarder Džordž Soros.

On je kazao da kampanja Orbanove vlade protiv njega sadrži potpune laži koje namerno dezinformišu Mađare. To se, navodi, radi u želji da se, stvaranjem spoljnog neprijatelja, skrene pažnja građana s velikih problema. Kako se ističe, Orban je prošlog meseca svojim glasačima izrekao sedam tvrdnji koje je pripisao Sorosu. Između ostalog, da on poziva EU da smesti milion izbeglica na godinu dana i da svakome plati hiljadu evra. “Svaka od sedam izjava iskrivljena je i lažna”, istakla je Fondacija Soros, navodeći da je ovaj američki investitor mađarskog porekla predložio da se godišnje prihvata 300.000 migranata u EU samo dok jača kontrola granica i da se migranti unutar EU premeštaju dobrovoljno, a ne obavezno, kao što to tvrdi Budimpešta. Soros ističe da nije predložio isplate migrantima, nego subvencije EU zemljama članicama, kako bi se lakše nosile s problemom migracija.  Podsetimo, u julu, pre planiranog sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Orbana u Budimpešti, mađarska vlada naložila je uklanjanje postera na kojima se nalazio lik nasmejanog Sorosa uz potpis: “Hajde da ne dozvolimo da se Soros poslednji smeje”. Tom prilikom mađarska vlada nije pomenula protest lokalne jevrejske zajednice, ni poruke izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, već je samo konstatovano da je kampanja postigla svoje ciljeve i da više nije potrebna. Prethodno Soros je optužio Orbana da stvara “mafijašku državu” serijom koraka koji podrivaju slobode, uključujući i akademske, a mađarski premijer je na to reagovao tvrdnjom da takve izjave predstavljaju “objavu rata”. Dodao je da Soros plaća mreže nevladinih organizacija koje “nalik agentima” ulažu napore u sprovođenje njegove politike.

Inače, juče u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Sorosevim sinom Aleksom, zamenikom predsednika Upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo. “Dvojica sagovornika su se saglasila da je potrebno da Srbija nastavi da primenjuje reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava”, navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka. Vučić se i u septembru, tokom svog boravka u SAD, sreo sa Džordžom i Aleksom Sorosom. Podsetimo, mediji koji neskriveno podržavaju Vučića, godinama mnoge od njegovih protivnika etiketiraju kao „Soroseve plaćanike“ i govore o izrazito negativnom uticaju američkog milijardera na dešavanja u regionu.