Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije u avgustu 2017. / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Goša: Radnici prete protestima

Dan nakon što je u fabrici Goša proglašen stečaj, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u Goši Milan Vujičić najavio je da će radnici organizovati proteste ako im stečajni upravnik podeli otkaze.

“Nadamo se da će odluka biti da radnici nastave da rade, kako bi se obezbedili prihodi da im se isplate zaostale zarade. Ne verujemo da će i u tom slučaju svih oko 330 radnika ostati na svojim radnim mestima iako imamo ugorene poslove u zemlji i inostanstvu”, rekao je Vujičić, a preneo N1.

Po njegovim rečima, ako fabrika bude zatvorena “radnici će organizovati proteste i u Beogradu, jer lokalna samouprava i Vlada Srbije, nisu štitili radnike u vreme kad je vlasnik fabrike kršio zakone i radnicima nije isplaćivao zarade i uplaćivao doprinose”.

Podsetimo, stečajni postupak pokrenula je firma AA Kapital konsalting, osnovana pre nešto više od dva meseca, zbog potraživanja od 400.000 evra. Goša je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen kada je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu.

Radnici Goše su štrajkovali od marta do septembra ove godine zbog neisplaćenih plata i doprinosa.