Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Evropa žmuri na činjenicu da ovde nema slobode govora

U intervjuu za “Danas”, novinarka “Vremena” Tamara Skrozza osvrnula se na nedavni panel u Tirani, na kome je održala govor o stanju u medijima u Srbiji.

“Svaki put kad neki evropski zvaničnik izjavi da ćemo se za slobodu govora izboriti kada bude formirano famozno medijsko tržište, ili insistira na materijalnim dokazima za cenzuru, to je korak unazad za slobodu govora u Srbiji. Takve izjave, naime, pružaju alibi ovdašnjoj vlasti, argument na koji se ona oslanja ponavljajući da je s našim medijima sve u redu. Bunite se? Zašto se bunite, kad evo i EU nema primedbi na nas?

Isto tako, svaki put kada mirno stoje iza najviših srpskih zvaničnika dok ovi urlaju na novinare, oni nam odmažu. Jasno mi je da je u pitanju diplomatski bon-ton, ali mi nije jasno kako i posle toga mogu da se prave da ništa nisu videli ni čuli. Svaki put kada posete Beograd, evropski zvaničnici sastaju se i s medijskim ekspertima koji im jasno i argumentovano objasne situaciju na medijskoj sceni, a oni odmah potom odu da daju ekskluzivni intervju za Pink, kao jedno od ključnih oružja za gaženje slobode govora i izražavanja, ili za Tanjug, firmu koja bi pravno trebalo da je mrtva, a praktično je nikad živahnija. Da li je moguće da ovde nema drugih medija za koje biste govorili? Koje biste ohrabrili? Dali im neku vrstu zaštite?
(…)
Oni sve vide i sve znaju, ali im je sloboda govora, izražavanja i izveštavanja tema kojom ne žele da se bave, ili, kako vole da kažu, “nešto o čemu se ne pregovara”, što se podrazumeva. Umesto toga, oni insistiraju na stabilnosti koju, kako smatraju, garantuje Aleksandar Vučić. Jednostavno žmure pred činjenicom da slobode govora ovde nema, da se ona ovde ne podrazumeva, ali i da je ista ta sloboda govora jedna od vrednosti na kojima je utemeljena Unija – vrednost bez koje nema ni demokratije, pa samim ti ni stabilnosti na duže staze.”

(“Danas“, 17. novembar 2017. godine)