OEBS kritikovao i SAD i Rusiju

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je “zabrinutost zbog niza mera SAD i Ruske Federacije kojima se od medija druge zemlje traži da se registruju kao strani agenti”, prenose Novosti.

Kako se navodi u saopštenju Dezira, “ove nedelje je američko Ministarstvo pravde zatražilo od kompanija koje rade za “Russia Today” u SAD da se registruju u skladu sa Zakonom o registrovanju stranih agenata dok je u sredu, kao odgovor, ruska Državna Duma izmenila svoj zakon o masovnim medijima dozvolivši vlastima da pojedine medije nazovu stranim agentima”. Nakon toga, Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa, između ostalih, dobili su obaveštenje od ruskog Ministarstva pravde da treba da se registruju kao “strani agenti”.

“Nazivanje medijskih entiteta ”stranim agentima” je opasna praksa jer može da suzi prostor za slobodu medija”, saopštio je Dezir, uz podsećanje da su se zemlje učesnice OEBS “dobrovoljno obavezale da im cilj bude olakšavaje slobodnije i šireg širenja informacija svih vrsta, da ohrabruju saradnju na polju informisanja i razmenu informacija s drugim zemljama, kao i da poboljšaju uslove pod kojima novinari iz jedne zemlje obavalju profesiju u drugoj zemlji”.

“Nazivanje medijskih entiteta ”stranim agentima” je opasna praksa jer može da suzi prostor za slobodu medija”, zaključio je Dezir, istakavši da zakon o stranim agentima ne bi trebalo da se odnosi na medije.