Johanes Han i Federika Mogerini / Foto: FoNet/Evropska komisija

Han i Mogerini o EU perspektivi Srbije

Po rečima komesara za proširenje Johanesa Hana, i Srbija i region mogu ući u EU “i ranije nego što se očekivalo”, a da je 2025. godina “ambiciozan ali ostvariv datum” za ulazak novih članica u EU.

“Nemojmo zaboraviti da za ulazak u EU u 2025. godini sav posao pregovora mora biti gotov do 2023. godine, jer tada kreće ratifikacioni postupak u zemljama članicama i Evropskom parlamentu”, rekao je Han po završetku četvrtog Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU i najavio da će Evropska komisija u februaru izaći sa Strategijom za proširenje koja će se odnositi na perspektivu proširenja svih zemalja u regionu.

Sa druge strane, šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je na istom događaju da Srbija ostvaruje ”ekstremno dobar” napredak na putu ka EU.

I Han i Mogerini su pomenuli važnost normalizacije odnosa sa Kosovom u ovom procesu, a Mogerini je dodala i da je oblast vladavine prava ključna za dalji ekonomski napredak i investicije koje mogu biti još više podržane dubinskim reformama u oblasti reforme pravosuđa, borbom protiv korupcije, reformama u oblasti fundamentalnih prava: “To su oblasti koje su ključne u našim pregovorima, ali i one na koje poslovna zajednica obraća pažnju”, rekla je Mogerini.

U saopštenju Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije navodi se da “napredak Srbije u pogledu poglavlja 23 i 24 i u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, obuhvaćenom poglavljem 35, ostaje od suštinske važnosti za ukupan ritam procesa pregovora”.

Kada je reč o dijalogu Srbije i Kosova, naglašena je “potreba da Beograd i Priština rade zajedno na novoj fazi dijaloga ka obuhvatnoj normalizaciji”, kao i da se “svi do sada postignuti sporazumi u okviru dijaloga moraju u potpunosti primeniti bez daljeg odlaganja”, piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da EU “neće dozvoliti da Srbija postane punopravna članica Unije bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom”.