Bakingemska palata / Foto: Pixabay.com

Tereza Mej: Rusija od informacija pravi oružje

Britanska premijerka Tereza Mej osudila je neprijateljsko delovanje Rusije i nabrojala mere koje je Velika Britanija preduzela da osigura svoju bezbednost, dodajući, međutim, da ne želi novi hladni rat.

“Znamo šta radite i nećete uspeti” poručila je Tereza Mej ruskim vođama. Ona je osudila “ilegalnu aneksiju Krima od strane Rusije” i podršku koju Rusija pruža pobunjenicima na istoku Ukrajine, brojna “kršenja vazdušnog prostora više evropskih zemalja” i kampanje “sajber špijunaže”, “mešanje za vreme izbora”, hakerski napadi na dansko ministarstvo odbrane i nemački Bundestag. “Rusija se trudi da od informacija napravi oružje, postavljajući medije kojima upravlja država da šire lažne informacije i montirane slike u cilju sejanja razdora na Zapadu i miniranja naših institucija. Velika Britanija će učiniti šta treba da se zaštiti i radiće sa svojim saveznicima da to isto učine”, rekla je Mej.

Među potrebnim merama ona je navela reformu NATO, da bi se bolje “obeshrabrili i suprotstavili neprijateljskoj aktivnosti Rusije”, pojačanje vojne i ekonomske pomoći Velike Britanije Ukrajini, kao i “jačanje” britanske politike u oblasti sajber bezbednosti. “Preduzimamo potrebne akcije da se suprotstavimo ruskim aktivnostima”, rekla je Mej, ali i dodala da “ne žele” da se vrate “na hladan rat” niti da uđu “u stalnu konfrontaciju” sa Moskvom. Britanska premijerka izrazila je nadu da će Rusija krenuti “drugačijim putem”.