Požar u "Depou" / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Požar u beogradskom “Depou” zbog kvara na instalacijama

Požar u kojem je krajem avgusta 2014. izgoreo Tržni centar “Depo” u Beogradu, izbio je zbog kvara električne instalacije, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), pozivajući se na dokumenta MUP-a.

Dokumentacija do koje je došao CINS, pokazuje da su električne instalacije poslednji put obnovljene 2011, a po nalazima veštaka, na dan požara izbio je kvar na neonskoj svetiljci. U “Depou”, napuštenoj tramvajskoj garaži u beogradskoj opštini Vračar, bilo je 160 tezgi s tekstilnom i drugom robom. Detalji o požaru krajem avgusta 2014. godine dugo su bili nepoznati javnosti. Požar se proširio preko drvene krovne konstrukcije, koja se potom urušila u objekat, izazvavši potpuno uništenje “Depoa” i robe. Rukovodilac u JKP “Gradske pijace”, koja je iznajmljivala taj prostor od JKP Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP), rekao je policijskom službeniku da je 2011. urađena kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija, nakon što je Sektor za vanredne situacije MUP  izvršio kontrolu. Gradske pijace, u čijem su vlasništvu bile tezge, posle požara su se obratile za odštetu “Dunav osiguranju”. Prema dokumentima do kojih je došao CINS, krajem novembra 2014. im je, umesto traženih 893.187 dinara, isplaćeno 289.000 dinara. Oni koji su imali tezge u “Depou” nisu bili obuhvaćeni tim osiguranjem, već su kasnije samo preseljeni na druge pijace. Predstavnici Grada Beograda su izjavljivali da će nakon obnove “Depoa” oni moći da se vrate na posao, ali to se nije dogodilo.

Podsetimo, nikada nije saopšteno ko je odgovoran zbog paljenja objekta, a Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je odbilo da BIRN-u dostavi dokumentaciju iz istrage, zbog neke eventualne buduće istrage. Pre mesec dana prostor “Depoa” prodat je na javnoj aukciji po ceni od 4,15 miliona evra, firmi “BKA development”, koja je prema podacima Agencije za privredne registre osnovana 26. septembra ove godine sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara. Prodati su postojeći objekti sa pripadajućim zemljištem, ukupne površine 4.316 kvadrata. Kupca je predstavljao direktor Miša Marković, koji je tada za “Insajder” izjavio da iza kupovine zapravo stoje izraelski investitori, kompanija “Yossi Avrahami” i “Almogim holdings”, koja već u Beogradu gradi na prostoru bivše ambasade SAD u Ulici kneza Miloša.