Moskva / Foto: Pixabay.com

Moskva najavila uzvratne mere zbog pritiska SAD na “Raša Tudej“

Rusija je juče objavila da priprema uzvratne mere prema američkim medijima zbog uvođenja obaveze ruskoj televiziji “Raša Tudej“ (“Russia Today”) da se u SAD registruje kao “strani agent”.

Američke vlasti često optužuju RT i rusku novinsku agenciju “Sputnjik”, koje kontroliše ruska država i koji imaju programe na više jezika, da prenosi propagandu Kremlja, i sumnjaju da su oni pokušali da utiču na kampanju za predsedničke izbore 2016. Predsednik ruske Dume, donjeg doma parlamenta, Vjačeslav Volodin rekao je da “uzvratne mere” koje pripremaju ruski poslanici, imaju za cilj da “odbrane ruske građane od flagrantnog mešanja američkih medija na ruskoj teritoriji”. “Merama će se uvesti ista ograničenja koja Amerikanci pokušavaju da nametnu ruskim medijima”, rekao je potpredsednik Dume Pjotr Tolstoj.

Inače, Moskva je više puta osudila “neviđeni pritisak” na ruske medije u SAD i pretila američkim medijima koji rade u Rusiji da će im zauzvrat uvesti nove restrikcije. To se odnosi pre svega na “Glas Amerike” i “Radio Slobodna Evropa”, koje finansira američki Kongres. Moguće je da će i ta dva medija morati da se u Rusiji registruju kao “strani agenti”, po zakonu koji se za sada odnosi na nevladine organizacije. Taj zakon iz 2012. godine obavezuje nevladine organizacije u Rusiji koje se finansiraju iz inostranstva i imaju “političku aktivnost” da se registruju kao “strani agenti”. Taj naziv podseća aktiviste za ljudska prava na termin za disidente iz sovjetskog perioda. Drugi zakon, izglasan 2016, koji dopunjava prvi, omogućava da se strane organizacije aktivne u Rusiji označe i kao “nepoželjne”. One potom mogu da budu zabranjene, bilo da se radi o NVO, fondacijama ili firmama. Posledica je da su neke NVO morale da odustanu od stranog finansiranja koje im je bilo neophodno, a druge su obustavile rad. A “Raša Tudej“ saopštila je  da će se registrovati kao “strani agent” u SAD u skladu sa Zakonom o registraciji stranih agenata. Po tom zakonu, svaka firma koja predstavlja neku stranu zemlju ili organizaciju, mora da redovno podnosi izveštaje američkim vlastima o svojim vezama s tom državom ili institucijom, a ako to ne čini, mogu joj se blokirati računi. RT je navela da joj je američko Ministarstvo pravde dalo rok do ponedeljka da ispuni zahtev o registraciji, koji ta televizija naziva ilegalnim, najavljujući da će tu meru osporiti pred sudom.