Johanes Han / Foto: FoNet/EU Foto

EU povećava podršku nezavisnim medijima na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija (EK) investiraće u nove inicijative kako bi podržala nezavisno novinarstvo, održive medijske kuće i podstakla saradnju između medija javnog servisa, najavljeno je tokom konferencije “Medijski dani EU-Zapadni Balkan”, održane u Tirani.

U saopštenju EK ističe se da je Komisija izložila sveobuhvatne predloge o jačanju nezavisnih medija u regionu i napominje da je sloboda medija jedno od političkih kriterijuma za pristupanje Uniji. “Nova EU sredstva omogućiće obuku za mlade i novinare u sredini karijere širom regiona, čime će podstaći istraživačko novinarstvo koje doprinosi pomirenju”, navodi se u saopštenju. Kako se ističe, novi program za tehničku pomoć za radio-televizije javnih servisa podržaće regionalnu koprodukciju istraživačkog novinarstva, medijske sadržaje za mlade i digitalizaciju. Evropski komesar za proširenje Johanes Han podsetio je da je “sloboda izražavanja osnovna vrednost EU i neodvojivo povezana sa daljim napretkom na putu ka Uniji”. On je naglasio da je “živ, ekonomski održiv i pluralistički medijski sektor jednako važan za sprovođenje slobode izražavanja kao što su pravni, politički i pravosudni uslovi koji ga garantuju”. Istaknuto je da je EU za regionalni program obuke i podrške za poboljšanje kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu izdvojila dva miliona evra, za program tehničke pomoći za medije javnog servisa na Zapadnom Balkanu 1,5 miliona evra, dok je za sprovođenje plana za podršku organizacijama civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu izdvojeno četiri miliona evra. Programi bi trebalo da počnu iduće godine.

A novinarka Tamara Skrozza, predstavnica Grupe za slobodu medija, na završnom panelu konferencije kojem je prisustvovao i Han, istakla je da “EU ne treba da bije naše bitke, već samo da nam ne odmaže u naporima da se izborimo za slobodu medija u Srbiji”.  Ona je pozvala predstavnike EU da se vrate vrednostima na kojima se temelji Unija i da „učine da ponovo poverujemo u njihove poruke da je sloboda medija prioritet u procesu evropskih integracija“. “Uprkos informacijama koje EU ima o stanju u medijima, ona otvoreno podržava politiku odgovornu za ovu situaciju”, kazala je Skrozza i ocenila da predstavnici Unije daju izjave koje dobro zvuče, ali koje ili ne odgovaraju istini ili ne znače ništa. Skrozza je apelovala na zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj u pregovaračkom procesu i spreče dalje urušavanje medijske scene i uslova za rad medija. “Vlast koristi sve legalne, ilegalne, poznate i nepoznate metode za ekonomski, politički i fizički pritisak na medije, kako bi nas iscrpeli, istrošili, učinili poslušnim ili nevidljivim“, kazala je  Skrozza.