Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Mrkonjić: Nisam odgovoran za eventualne propuste na deonici Koridora 11

Bivši ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić juče je izjavio da nije odgovoran na eventualne propuste u radovima na deonici od Uba do Lajkovca na Koridoru 11.

On se oglasio povodom pisanja “Večernjih novosti” da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zbog propusta u izgradnji na deonici od Uba do Lajkovca podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv 14 odgovornih lica na čelu sa Mrkonjićem. “Zna se ko je za šta odgovoran. Ja sam kao ministar bio odgovoran za strateške odluke. Za to sam spreman da odgovaram. Ministarstvo ne gradi, ono vrši nadzor, grade preduzeća”, kazao je Mrkonjić. On je dodao da ne zna ko je pisao prijavu protiv njega, ali da “taj ko je to radio očigledno ne zna ništa”. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je juče da će deonica autoputa od Uba do Lajkovca morati da se radi ponovo zbog nekvalitetno izvedenih radova, što će, prema prvim procenama, koštati oko 1,07 milijardi dinara. Inače, deonica je građena od 2010. do 2014. i nije bila u saobraćaju, a nadležnim pravosudnim organima podneta je kompletna dokumentacija o izgradnji tog dela Koridora 11. Saobraćajni institut CIP je na osnovu izveštaja “Puteva Srbije”, a po nalogu “Koridora Srbije”, uradio analizu dela te deonice koja je pokazala da je u osnovu auto-puta umesto čvrstog materijala ugrađivana glina. Zbog tih propusta je, kako je navedeno, pucao asfalta na delu auto-puta i kosinama. Deonica je duga 12,5 kilometara, a ponovo će morati da se radi 4,5 kilometara.

Podsetimo, u aprilu ove godine ministarka Zorana Mihajlović kazala je da je plan da tokom novembra budu završene dve deonice na Koridoru 11, a to su Obrenovac-Ub i Ljig- Lajkovac, čime biti kompletiran auto-put od Obrenovca do Preljine. Ona je još u aprilu 2015. izjavila da je “Mrkonjić izgradio put od 12 i po kilometara koji se gradio pet godina koji ide iz njive u njivu” i dodala da to ne sme da se desi nijednom građevincu, naročito ne ministru.