Proslava pobede na izborima 2017 / Foto: FoNet, Imre Szabo

OEBS: Pristrasni mediji i zloupotreba javnih resursa tokom predsedničkih izbora

Stručnjaci Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a predstavili su juče završni izveštaj misije za procenu predsedničkih izbora u Srbiji i izneli preporuke za prevazilaženje nedostataka u izbornom toku.

Navodi se da je kampanjom dominirao kandidat vladajuće koalicije, istovremeno i premijer, kojem je išlo u prilog nejasno razgraničenje između aktivnosti koje je sprovodio kao deo izborne kampanje i onih koje je obavljao kao premijer. Značajan deo izveštaja posvećen je medijskom okruženju u kome su održani izbori. “Većina medija je o kampanji izveštavala pristrasno, pri čemu su sadržajem dominirale teme o aktivnostima vladajuće strukture, naročito premijera. Svi privatni televizijski kanali s nacionalnom pokrivenošću su u svojim informativnim emisijama favorizovali gospodina Vučića, naročito ‘Pink’“, navodi se u izveštaju OEBS-a, prenosi “Insajder”. Konstatovano je i da REM nije koristio svoja zakonska ovlašćenja za nadziranje političkog sadržaja koji se prikazuje u elektronskim medijima, niti je delovao da spreči neizbalansirano izveštavanje koje su zabeležile organizacije civilnog društva. U Izveštaju se navodi i da su mnogi akteri iskazali zabrinutost da su birački spiskovi i dalje netačni. “Naročito rasprostranjeni, i potvrđeni od strane nekih sagovornika bili su navodi o vršenju pritiska na zaposlene u državnim institucijama i institucijama povezanima s državom da pruže podršku gospodinu Vučiću, ali i obezbede dodatnu podršku na način da to prenesu svima ostalima, i podređenima i članovima porodice i prijateljima“, napominje se u izveštaju. Kako bi se učesnicima izbora obezbedile jednake mogućnosti, kao jedna od preporuka navodi se da je potrebno strogo podeliti aktivnosti koje su državničke i one koje su stranačke i pridržavati se te podele. Druge preporuke odnose se na povećanje kapaciteta osoblja izborne administracije i razmatranja postojećih mehanizama kako bi se obezbedio efikasni pravni okvir u slučaju kršenja izbornih prava. “Cenimo spremnost vlasti da razgovaraju o preporukama ODIHR-a (OEBS) i radujemo se formalnim inicijativama koje će poboljšati okvir i vođenje izbora u Srbiji”, rekao je šef odseka za izbore OEBS-a Aleksander Šlik.

Podsetimo, CRTA posmatračka misija “Građani na straži” predstavila je krajem maja svoju  ocenu predsedničkih izbora, naglašavajući da su mediji tokom predizborne kampanje davali prednost jednom kandidatu, Aleksandru Vučiću, a zabeležena je i zloupotreba javnih resursa i brojni pritisci na birače.