Nela Kuburović i Karmel Ađijus / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Tribunal kritikuje Srbiju, vlast uzvraća kritikom

Predsednik Haškog suda Karmel Ađijus, u okviru završnih poseta zemljama regiona pred zatvaranje Tribunala, ponovio je u Beogradu kritike za nesaradnju sa tim sudom.

On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneo i stav da je zа međunаrodnu zаjednicu neprihvаtljiv аngаžmаn na Vojnoj akademiji generаlа Vladimira Lаzаrevićа, koji je osuđen pred tim sudom za ratne zločine. I pored toga što Srbija nije izručila dvoje funkcionera Srpske radikalne stranke, ministarka pravde Nela Kuburović u saopštenju nakon sastanka sa Ađijusom, saopštila je da se radi o neosnovanim optužbama. U saopštenju se navodi da je predsednik MKSJ ukazao da saradnja Srbije sa Tribunalom ne postoji u poslednjih godinu i po dana, jer Srbija nije izručila troje radikala, ali da je ministarka istakla da je postojao veći broj zahteva Tribunala u tom periodu na koje je Srbija pozitivno odgovorila, a da je poslednji među njima dostavljanje transkripata srpskih sudova u procesu saslušavanja radikala, Vjerice Radete i Petra Jojića. Kada je u pitanju konkretno izručenje, ministarka je istakla da će Srbija poštovati pravosnažne odluke svog suda, koji je rekao da ne postoje uslovi za njihovo izručenje. A predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, pre sastanka sa Ađijusom, na novinarsku konstataciju da Hag zbog radikala kritikuje Srbiju, kratko je odgovorila: “Mislim da ja imam veće kritike prema Hagu”. Ona je ocenila da Tribunal nije ispunio svoju svrhu i da nije doprineo pomirenju, već daljem zaoštravanju situacije u regionu. “Mislim da niko ne može da kaže da je Haški tibunal bio objektivan prema svim stranama učesnicama u sukobima 90-ih i mislim da je Srbija apsolutno i očigledno najgore prošla”, rekla je Brnabić.

Istovremeno, u Beograd je doputovao i glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc koji se sastao sa tužiteljkom za ratne zločine, a danas bi trebalo da razgovara sa predstavnicima državnog vrha. U Fondu za humanitarno pravo (FHP) smatraju da su Ađijus i Bramerc u Beograd došli sa jasnom porukom. “Da prestanak rada Haškog tirbunala nikako ne znači i prestanak obaveza Srbije kada je reč o procesuiranju ratnih zločina i da zapravo zatvaranje Haškog tribunala treba da predstavlja jedan novi početak u odnosu Srbije, društva Srbije, institucija Srbije u odnosu na problem procesuiranja ratnih zločina i suočavanja sa prošlošću u širem smislu”, kazao je za N1 Budimir Ivanišević, izvršni direktor FHP-a.