Katalonija / Foto: Pixabay.com

Pućdemon: Ne tražim azil u Belgiji, usporiti nezavisnost Katalonije

Smenjeni katalonski vođa Karles Pućdemon izjavio je juče da treba “usporiti” katalonsku nezavisnost da bi se sprečili nemiri, ističući da nije došao u Belgiju da bi tražio politički azil.

Na konferenciji za novinare u Briselu, Pućdemon je rekao da će “nastaviti da radi uprkos nametnutim ograničenjima” i da bi se “odmah” vratio kući ako bi Madrid pružio garancije. Na pitanje koliko dugo planira da ostane u Briselu, on je odgovorio da će ostati dok smatra da je neophodno, kao i da se situacija svakodnevno menja. Kako je rekao, u Brisel je došao zato što je to glavni grad Evrope i pošto iz Belgije može da radi “slobodno i bezbedno”. On je dodao i da su regionalni izbori najavljeni za decembar “izazov koji (katalonske vlasti) u potpunosti prihvataju”, kao i da će poštovati rezultate izbora. “Želim da se (španska) država jasno obaveže. Da li će država poštovati rezultate koji bi mogli da daju većinu snagama za nezavisnost?”, upitao je Pućdemon. Španija želi da Katalonija “odustane od svog političkog projekta, a to neće dobiti”, rekao je on. “Bili smo prisiljeni da prilagodimo plan rada kako bismo izbegli nasilje i ako je cena ovakvog stava sporije uspostavljanje Republike, onda moramo da je sagledamo kao razumnu cenu u Evropi 21. veka”, rekao je Pućdemon. On je rekao i da je spreman da ode u zatvor na 30 godina ukoliko suđenje u Španiji bude pošteno, ali je izrazio sumnju da je to trenutno moguće. Uveren je takođe da delovanje na demokratski način ne može rezultirati dugom zatvorskom kaznom.

Inače, Pućedemon je u ponedeljak stigao u Brisel, istog dana kada je španski državni tužilac saopštio da su protiv katalonskih lidera podignute optužnice. Tužilac Hose Manuel Masa rekao je da optužnica treba da bude podignuta zbog pozivanja na pobunu, provokacije i proneveru. Za ovakve zločine u Španiji zaprećene su kazne i do 30 godina zatvora. Masa je kazao da će zatražiti od sudije i preventivne mere protiv zvaničnika, ali nije precizirao da li bi to uključivalo i hapšenje i pritvor do suđenja.