Foto: Screenshot

Katalonija proglasila nezavisnost, španske vlasti preduzimaju mere

Parlament Katalonije proglasio je juče nezavisnost od Španije, u istorijskom glasanju, nakon čega je španski parlament odmah odobrio mere za preuzimanje kontrole nad tom španskom oblašću.

Za odluku u katalonskom parlamentu glasalo je 70 poslanika od 135, dok je 10 bilo protiv, dva su bila uzdržana, a većina katalonske opozicije napustila je salu pre glasanja. Hiljade ljudi okupljene ispred katalonskog parlamenta pozdravile su odluku o proglašenju nezavisnosti. Odmah po glasanju španski premijer Marijano Rahoj preko Tvitera je pozvao sve građane Španije da ostanu mirni i rekao da će “pravna država vratiti legalnost u Kataloniji”. Ubrzo zatim Senat u španskom parlamentu ovlastio je vladu da primeni ustavne mere i preuzme kontrolu nad vladom u Kataloniji, aktivirajući Član 155 španskog Ustava. Sada španska vlada treba da odluči kako i gde da primeni mere. Vlada navodi da su mere privremene i da im je cilj da se povrati legalnost u svom severoistočnom, ekonomski snažnom regionu. Španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti optuže za pobunu. “Tužilaštvo će iduće nedelje podneti optužbu za pobunu protiv Karlesa Pućdemona”, rekao je portparol tužilaštva. On je kazao da za pobunu može da se izrekne kazna zatvora do 30 godina, kao i da bi optužnice mogle da se prošire i na ostatak katalonske vlade i lidere parlamenta. Španski Ustavni sud saopštio je da će sudije narednih dana doneti odluku o legalnosti glasanja, jer su prihvatili žalbu katalonskih unionističkih poslanika. A u očekivanju mera španskih centralnih vlasti katalonski vođa Karles Pućdemon pozvao je Katalonce da ostanu smireni. On je, obraćajući se stotinama okupljenih pristalica nezavisnosti koji su napunili katalonski parlament, izjavio: “U danima koji slede treba da zadržimo naše vrednosti pacifizma i naše dostojanstvo. U našim i u vašim rukama je izgradnja republike”.

Predsednik Evropskog saveta, kao i mnoge zemlje, poput SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Italije i Belgije, izrazile su podršku Španiji i njenom teritorijalnom integritetu navodeći da ne priznaju proglašenje nezavisnosti Katalonije.” Nezavisnost Katalonije ne priznaje ni Srbija”, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da se za Evropsku uniju “ništa nije promenilo”, ali i pozvao da se izbegava sila. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kazao je da je važno izbeći “raskole i pukotine” u EU. “Ne želim situaciju u kojoj bi EU sutra bila sastavljena od 95 različitih država. Moramo izbeći raskole i pukotine, jer ih već imamo dovoljno i ne treba nam više”, naveo je Junker.