Katalonija / Foto: Pixabay.com

“Odnos sa Katalonijom dostigao kritičnu tačku”

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da je odnos centralne vlade u Madridu i Katalonije dostigao “kritičnu tačku”.

“Mi moramo da obnovimo zakonitost, jer je pre tri dana Ustavni sud suspendovao referendum kao protivustavni. To je presudno, jer ne može da postoji teritorija na kojoj država nema vlast”, kazao je Rahoj. Posle dobijanja pisma katalonskog vođe Karlesa Pućdemona, u kome je on zapretio da će zvanično proglasiti nezavisnost tog regiona ako centralne vlasti “nastave s represijom”, Rahoj je najavio da će danas njegova vlada saopštiti konkretne mere za oduzimanje autonomije Katalonije. O tome je postignut dogovor s glavnim opozicionim partijama, ali je Rahoj odbio da potvrdi tvrdnje opozicione Socijalističke partije da dogovor uključuje i održavanje regionalnih izbora u Kataloniji u januaru. “Imamo dvostruki cilj: Povratak zakonitosti i oporavak normalnog funkcionisanja institucija”, kazao je Rahoj i dodao da separatisti u Kataloniji rade protiv osnovnih principa EU.

Inače, evropski lideri odbacili su mogućnost da EU posreduje u sporu između Španije i Katalonije, a grupa koja okuplja pokrete za nezavisnost Katalonije, pozvala je svoje pristalice da povuku novac iz banaka i tako izvrše pritisak na te institucije.