Foto: FoNet/AP

Demineri Vojske Srbije (ne) idu u Siriju

Američka administracija sa neodobravanjem gleda na najave da bi demineri Vojske Srbije, u čije je usavršavanje značajno uložila vojska SAD, mogli da idu na teren u Siriju sa ruskim vojnicima, piše „Blic“.

Prema saznanjima tog lista, to je jedan od uzroka zbog koga su nedavno “sevnule varnice” između američkog ambasadora Kajla Skota i ministra odbrane Aleksandra Vulina. Erik Hejden, ataše za štampu ambasade SAD u Srbiji istakao je da ta zemlja “podržava Srbiju u razminiranju, potrebe Srbije su na prvom mestu”, ali napominje da su iz Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije stigla uveravanja da demineri neće biti poslati u Siriju. “’Blic’ je pravilno izvestio da je vlada SAD pružila značajne donacije u novcu, opremi i obuci kako bi pomogla Vojsci Srbije da se oslobodi mina preostalih iz rata, i tako učini Srbiju bezbednijim mestom. Upravo zbog toga smo, u poslednjih 15 godina, obezbedili više od 20 miliona dolara pomoći za operacije razminiranja u Srbiji. Tokom naše poslednje velike zajedničke vežbe, u aprilu 2017, vlada SAD donirala je oko 450.000 dolara u medicinskoj i opremi za deminiranje kako bi VS unapredila svoje kapacitete”, kazao je Hejden. On je istakao da su dobili uveravanja da će, kada se završi posao u Srbiji, naši demineri raditi samo na operacijama koje su pod UN i EU.

Kako podseća N1, pošto su iz preuzetih delova Sirije izašli islamisti, ušli su demineri iz te zemlje, ali je posao ogroman, jer je ostalo više od 300.000 mina. Zato je Moskva poredložila formiranje međunarodne koalicije za deminiranje. Poziv je upućen Iranu, Egiptu, Srbiji, Jermeniji, Turskoj I Emiratima, a navodno su Jermenija i Srbija prihvatile. Ali, Ministarstvo odbrane za N1 tvrdi da se takva misija ne planira. “Vojska Srbije sve svoje kapacitete usmerava na čišćenje vojnih kompleksa koje koriste Ministarstvo odbrane i VS i ne razmatra trenutno mogućnost angažovanja stručnih lica iz predmetne oblasti izvan svoje teritorije, odnosno u multinacionalnim operacijama”, poručuju iz Ministarstva odbrane. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da o slanju deminera još nije odlučivano, ali da je i sam primetio da su preko medija “i jedni i drugi i treći već krenuli da pritiskaju”.  “Nemam odgovor… Radimo sve što možemo da sačuvamo nezavisnost. Borimo se za Srbiju i srpske interese, da sačuvamo suverenitet i sami donosimo odluke. Da li ima pritisaka sa svih strana? Ima ih, možda, i više nego ikada”, rekao je Vučić.