Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić zbog “novinarskih sloboda” nije došao na proslavu BIA

Dvoje novinara juče je na Tviteru objavilo da nisu pušteni u prostorije BIA na obeležavanje dana te službe, jer, kako im je rečeno, ne postoje “bezbednosni uslovi”.

Novinarka Vesna Radojević iz KRIK-a navela je da je sa koleginicom poslala zahtev za akreditaciju. “Ona je u prostorije BIA ušla, a ja ne”, napisala je Radojević. “Kada sam pitala zbog čega ja ne mogu da uđem oni su mi odmah rekli da nisam prošla bezbednosne uslove. Kada sam zatražila objašnjenje šta to znači, odnosno da li ja predstavljam pretnju predsedniku Srbije i direktoru BIA, rečeno mi je da se udaljim, jer nisam na spisku”, objasnila je Vesna Radojević. Ulaz nije dozvoljen ni novinaru “Politike” Dušanu Teleskoviću, koji je u izjavi “FoNetu” rekao da je njegova redakcija na vreme poslala akreditaciju sa njegovim imenom za taj događaj. Novinarima koji su se tokom svečanosti u BIA kod nadležnih interesovali zašto kolegama nije dozvoljen ulaz, rečeno je da oni “nisu poslali akreditacije”. Međutim, ubrzo se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da otkazuje učešće na manifestaciji upravo zbog toga što pojedini novinari nisu dobili odobrenje da joj prisustvuju. Kako je saopšteno, “predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju”. “Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja”, saopšteno je iz službe predsednika.

Podsetimo, Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vlast Aleksandra Vučića. “Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu. Povodom upozorenja na ‘medijski mrak’ u Srbiji zasnovan na pritiscima Vučića na medije, UO EFJ održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se razgovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na međunarodnom i evropskom nivou”, saopštio je EFJ 12. oktobra.

Inače, NUNS je najoštrije protestovao zbog “neobjašnjive diskriminacije” novinara u sedištu BIA; od direktora Agencije Bratislava Gašića očekuje se da javno objasni “bahatost”, ali ovo udruženje ističe da “raduje ocena predsednika Vučića da ‘predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno’ i da ‘transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti’”. Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, s druge strane, sumnja da je reč o “farsi koja ide naruku Vučiću”. “Ne znam iz kog razloga, možda potpuno neopravdano, ali sumnjam da je inspirator tog incidenta možda baš onaj zvaničnik koji je otkazao učešće na manifestaciji”, rekao je Lekić za “Cenzolovku”. Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović pozdravio je odluku Vučića, smatrajući da je dobro reagovao, jer “ako u BIA nema mesta za novinare, onda zašto bi i predsednik išao na takve događaje”.