Katalonija / Foto: Pixabay.com

Španska vlada do četvrtka dala rok Pućdemonu da se izjasni

Španska vlada je do četvrtka produžila rok dat katalonskim vlastima da se izjasne jesu li ili nisu proglasile secesiju tog španskog regiona.

Katalonski lider Karles Pućdemon i španski premijer Marijano Rahoj razmenili su pisma, ali nije bilo napretka u rešavanju jedne od najdubljih političkih kriza u Španiji u poslednjih nekoliko decenija. Pućdemon je u pismu zatražio dva meseca pregovora i posredovanja, kao i da vlada u Madridu prekine “svu represiju” nad Kataloncima i sudski proces protiv četvorice katalonskih zvaničnika i aktivista po optužbama za organizaciju referenduma. Rahoj je ubrzo izrazio žaljenje jer nije odgovoreno na pitanje da li je ili nije proglašena secesija Katalonije. Istovremeno, rok za razjašnjenje, koji je juče istekao, produžen je do četvrtka. Ukoliko ne dobije zadovoljavajući odgovor, Španija bi mogla da aktivira član 155 Ustava i ukine delove katalonske autonomije. “Produžavanje stanja neizvesnosti jedino ide na ruku onima koji žele da unište građansko jedinstvo i nametnu radikalan i osiromašujući projekat u Kataloniji”, navodi se u Rahojevom pismu. Španija je više puta navodila da ne želi da razgovara sa Pućdemonom ako na stolu bude priča o nezavisnosti Katalonije, a odbila je i međunarodno posredovanje. Inače, Pućdemon je u pismu naveo da je “suspendovao mandat” za proglašenje nezavisnosti da bi dao šansu pregovorima i zatražio hitan sastanak sa Rahojem. S druge strane, gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je katalonske vlasti da odustanu od nezavisnosti navodeći kao razlog “neizvesnu situaciju koja je loša za sve”. “Pre konačnog rešenja, neophodno je uspostaviti stabilan dijalog i zbog toga treba odustati od jednostranog proglašenja nezavisnosti”, rekla je gradonačelnica Barselone.

Podsetimo, u Kataloniji je 1. oktobra održan referendum na kome je 90 odsto izašlih na glasanje (izlaznost 42 odsto) glasalo za otcepljenje. Na osnovu tih rezultata, Pućdemon je prošle nedelje izneo deklaraciju o nezavisnosti, koju je odmah potom suspendovao da bi dao šansu pregovorima.