Siniša Mali / Foto: FoNet/Beoinfo

“Profesor iz Italije u komisiji za doktorat Siniše Malog – nije kompetentan”

Nacionalni savet za visoko obrazovanje imenovao je profesora iz Italije Roberta Veraldija za člana stručne komisije koja će analizirati osporenu doktorsku disertaciju gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Kako piše “Danas”, redovni profesor Univerziteta “Gabriele d’Anuncio” Kjeti Peskara u Italiji Roberto Veraldi obavestio je Nacionalni savet da prihvata članstvo u toj komisiji. Međutim, akademik Dušan Teodorović ističe da Veraldi “nema naučne rezultate, nije citiran, kategorisan je kao nekompetentni istraživač i potpuno je neprepoznatljiva figura u međunarodnoj akademskoj zajednici”. “S obzirom da sam i sam jedan od onih koji su ukazivali na plagijat kandidata Malog, potrudio sam se da saznam ko je u akademskom svetu gospodin Veraldi. On je docent na Departmanu za poslovnu administraciju na italijanskom Univerzitetu ‘G. d’Annunzio’ u Peskari. Ovaj univerzitet se ne pojavljuje na prestižnoj listi ‘The World University Rankings-Times Higher Education’. Ja nisam u stanju da nađem odgovor na pitanje šta je rukovodilo članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da predlože gospodina Veraldija za člana Komisije”, kaže Teodorović. On naglašava da bi “bio srećan kada bi i akademska zajednica Srbije smogla snage da se sama, bez pomoći tzv. ‘međunarodnih eksperata’, izbori sa plagijatima Malog, Tabakovićke i mnogih drugih”.

Podsetimo, Siniša Mali je 2013. na FON-u odbranio doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije teorijske koncepcije i iskustva Srbije”. U julu 2014. Raša Karapandža, redovni profesor finansija na “EBS Business School” u Visbadenu u svojoj analizi na sajtu “Peščanik” osporio je disertaciju ističući da je to “jedan od najgorih plagijata sa kojim je javnost u Srbiji imala prilike da se do sada susretne”. Navedeno je da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.