Foto: FoNet/Nenad Đorđević

U 2018. veće penzije i plate; Vujović: Nije moglo više

Nakon što je u subotu, na proslavi 100 dana vlade, Ana Brnabić saopštila da će penzije u 2018. porasti za pet, a većina plata u javnom sektoru za 10 odsto, ministar finansija Dušan Vujović je u nedelju uveče izjavio da povećanja nisu mogla da budu veća, „jer su dogovorena u skladu sa projekcijama BDP-a za narednu godinu.“

“Povećanje penzija od pet odsto je ono što možemo da priuštimo u ovom trenutku, a da ne dovodimo u pitanje ključne parametre makroekonomske stabilnosti”, rekao je Vujović za RTS iz Vašingtona, i dodao da je slično i za plate,  pošto „ukupno povećanje plata u javnom sektoru ne sme da pređe učešće u BDP-u, projektovanom BDP-u za narednu godinu.“

Vujović je rekao i da neće svi u prosveti dobiti povećanje od 10 odsto, već će to biti „nijansirano“, tako da „oni delovi sektora visokog obrazovanja koji sami ostvaruju sopstvene prihode, neće imati maksimalno povećanje od 10 posto“.

Ministar finansija nije odgovorio na pitanje da li će sa MMF biti potpisan novi sporazum, pošto se aktuelni približava kraju.

Podsetimo, penzioneri će do kraja 2017. godine dobiti bonus od po 5000 dinara, a od 1. januara 2018. penzije će im biti uvećane za pet odsto. Zaposleni u javnom sektoru – prosvetni radnici, socijalne službe, zdravstvo, zaposleni u vojsci, policiji i službama bezbednosti, sudovima, tužilaštvu, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, kulturi i poreskoj upravi – dobiće povećanje zarada od 10 odsto, dok će zaposleni u administraciji, stručnim službama ministarstva i Skupštini Srbije imati povećanje od pet odsto.