Branko Milanović / Foto: YouTube screenshot

Migracije su presudne za kosmopolitski svet

Poznati ekonomista Branko Milanović je na svom blogu pisao o mogućnostima da putem slobodne trgovine i ujednačavanjem nadnica i dohodaka između zemalja uskoro dođe do „anti-nacionalističke“ intelektualne revolucije koja će dovesti do sveta bez granica i otkloniti nepravdu mesta rođenja, tj. „premijom ili kaznom državljanstva“, u zavisnosti od toga da li ste rođeni u bogatoj ili siromašnoj zemlji. 

„Čak i uz pretpostavku da je takav svet moguć i da ga slobodna trgovina može proizvesti (što je krajnje neizvesno), treba imati u vidu da izjednačavanje nadnica podrazumeva pad ili veoma usporen rast dohotka za mnoge ljude u bogatom delu sveta. Upravo to je problem sa kojim se danas suočavamo. Ukupno uzevši, trgovina je delovala kao ‘pozitivna’ sila, ali za mnoge ljude u bogatim zemljama to nije bio slučaj. Na putu izgradnje sveta ujednačenih nacionalnih dohodaka čekaju mnoge prepreke, a jedna od prvih je pronalaženje efikasnog načina da se zaštite stanovnici bogatih zemalja koji su se našli na gubitničkoj strani.
(…)
Čak i uz najpovoljnije i ne tako verovatne pretpostavke o budućim trendovima konvergencije, šanse da dohodovne razlike uskoro budu eliminisane veoma su male. Što nas vraća pitanju migracija i dodatno naglašava njihov značaj. Ako želimo kosmopolitski svet bez granica (u kojem bih lično rado živeo, ali mislim da je iz političkih razloga on veoma teško ostvariv), migracije su presudno važne. A sa umnožavanjem prepreka ekonomskoj migraciji u bogatim zemljama (moram dodati, ne samo zbog rastuće ksenofobije nego i iz ekonomskih razloga), ideal sveta oslobođenog ’nepravde mesta rođenja’ sve je udaljeniji.“