Aleksandar Gajović / FoNet, Marko Mišić

NUNS i NDNV: Imenovanje Gajovića samo nastavak štetnog kadrovanja vlasti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da imenovanje Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje, “nažalost, nikako ne predstavlja iznenađenje s obzirom na katastrofalnu kadrovsku politiku aktuelne vlasti u Srbiji”.

NUNS i NDNV podsećaju da je vlast Aleksandra Vučića proteklih godina na ključne pozicije u državnoj nomenklaturi veoma često postavljala, “pre svega, nekompetentne, a često i moralno i profesionalno sporne pojedince”. “Ključni kriterijumi za takvo kadrovanje po pravilu nisu ni stručnost ni odgovornost, već podobnost, poslušnost i lična privrženost Aleksandru Vučiću. Posebno je sporna kadrovska politika u resoru kulture i javnog informisanja gde su prethodnih nekoliko godina za pomoćnike ministra i državne sekretare birani pojedinci sa veoma problematičnim karijerama i vrednosnim stavovima.Svojevremeno je za pomoćnika ministra kulture za sektor informisanja i medija bio imenovan Dragan Kolarević, koji se ‘proslavio’ zalaganjem za ‘prvi srpski kulturni ustanak’ i sastavljanjem spiska 47 ‘nepodobnih’ umetnika koji su za njega ‘nosioci pogubne antisrpske politike’”, navodi se u saopštenju. Kako se ističe, poslove državnog sekretara za informisanje do nedavno je obavljao Nino Brajović, čiji profesionalni kredibilitet je u novinarskim krugovima osporavan zbog izveštavanja sa ratišta u Hrvatskoj. “Ništa bolja kadrovska politika nije vođena ni u drugim resorima Vlade gde su na visoke državne pozicije postavljani osuđivani zbog kafanske tuče, pripadnik zloglasnog odeljenja tajne policije, akterka ‘afere satelit’, sudija koji je potpisao oslobađajuću presudu episkopu Pahomiju koju je kasnije osporio Vrhovni sud… Dakle, imenovanje Gajovića, koji žene ne smatra ravnopravnim sa muškarcima, samo je nastavak kadrovanja aktuelne vlasti na štetu građana Srbije”, ističu NUNS i NDNV.

A nekadašnja predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, zbog imenovanja Gajovića podnela je ostavku na mesto člana radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije. Ona je istakla da ostavku podnosi, jer je na ovu važnu funkciju Gajović izabran uprkos tome što propagira “šovinističke predrasude prema ženama”. Kako navodi UNS, Gajović je proveo godinu dana kao savetnik u sektoru informisanja Ministarstva kulture, između 2012. i 2013. godine i učestvovao u pisanju seta medijskih zakona. U septembru 2013. Nadzorni odbor „Politike A. D.“ postavio ga je za glavnog i odgovornog urednika “Ilustrovane politike“. Prošlog oktobra, Gajović je u emisiji TV “Pink” izjavio da „ne vidi da bi na čelu države trebalo da bude žena“. “Retko je bilo, čini mi se, žena koje su bile uspešne u politici. Čini mi se da je retko, ne zato što su slabiji pol, naprotiv. Mislim da su žene mnogo racionalnije i imaju jedan racionalniji pogled na svakodnevicu. Ali jednostavno mi se čini da je muškarac onaj koji treba da vodi kuću“, kazao je tada Gajović.