Tomas Kantrimen / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Korupcija najveći izazov Balkana, lideri kreiraju atmosferu straha”

Najvažniji izazov Zapadnog Balkana nisu evropske integracije, odnosi sa NATO ili takmičenje Rusije, Brisela i Vašingtona, već su to borba protiv korupcije i transparentnost, kao i borba za nezavisno pravosuđe i nezavisne medije.

To je juče  na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma o odnosima EU i Balkana izjavio  Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik državnog sekretara SAD za međunarodnu bezbednost. Kantrimen je, kako prenosi “FoNet”, izjavio da pojedini lideri regiona preferiraju da kreiraju atmosferu straha, etničke razlike i političke teme, a ne da razgovaraju o stvaranju demokratskog društva. On je naglasio da bi, uzimajući u obzir političke uslove u regionu, teško savetovao nekog američkog investitora da ulaže u ovaj deo Evrope. Prema njegovim rečima, za nedostatke u vladavini prava i korupciju ne mogu se kriviti ni 500 godina Otomanske vlasti, ni sankcije, ni Milošević. “Delim mišljenje onih koji smatraju da je greška što su Rumunija, Bugarska i Hrvatska primljene u EU pre nego što su ispunjeni kriterijumi u oblasti vladavine prava”, kazao je Kantrimen i dodao da zemlje jugoistočne Evrope, bilo da su članice EU ili kandidati, beleže nedovoljan progres i nazaduju po pitanju vladavine prava.

Navodeći primer Ukrajine, Kantrimen je ocenio da se neizbežno dogodi da građani postave pitanje kako to da je svaki ministar milioner, a predsednik milijarder.