Foto: FoNet/TV FoNet

SAD se povlače iz Uneska

SAD se povlače iz Uneska pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom “temeljnom reformom”, saopštio je juče Stejt department, koji je o toj odluci obavestio direktorku organizacije Irinu Bokovu.

Kako se ističe, SAD žele da imaju status “stalnog posmatrača”, a povlačenje će stupiti na snagu 31. decembra 2018. Inače, SAD su suspendovale finansiranje Uneska 2011. zbog glasanja da Palestina bude članica i sada duguju oko 550 miliona dolara u zaostalim isplatama. Zvaničnici SAD su rekli da je državni sekretar Reks Tilerson doneo odluku i da o tome nije razgovarano s drugim državama. Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su SAD posebno ljute na Unesko zbog rezolucija u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mestima i spominjanje Izraela kao okupacione sile. Takođe i premijer Izraela Benjamin Netanjahu sinoć je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da pripremi povlačenje Izraela iz Uneska. Netanjahu je pozdravio odluku predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju: “To je hrabra i moralna odluka, jer je Unesko postao teatar apsurda. Umesto da čuva istoriju ona je iskrivljuje”.

Prethodno je direktorka Uneska Irina Bokova izrazila “duboko žaljenje” zbog odluke američke vlade, navodeći da je odlazak SAD gubitak za “porodicu Ujedinjenih nacija” i multilateralizam. Ona je rekla da su SAD i Unesko značajni jedno za drugo više nego ikada pre zato što “porast ekstremizma i terorizma traži dugoročne odgovore za mir i bezbednost”. Bokova je naglasila da Unesko podržava obrazovanje o holokaustu, kao i da obučava nastavnike za borbu protiv antisemitizma. Dodala je da SAD i Unesko imaju dugotrajnu saradnju i navela da je i Statua slobode među mestima na listi Svetske baštine koje štiti ta agencija.