Skup “Za poštene izbore” / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Izneti zahtevi za fer i poštene izbore

Tražimo fer i poštene izbore, uvid u birački spisak i zakonit sastav Gradske izborne komisije, u kojoj nijedna stranka ne bi imala natpolovičnu većinu, kazao je advokat Vladimir Gajić na sinoć održanom skupu “Za poštene izbore”.

On je objasnio da su to zahtevi Pokreta slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića i Inicijativnog odbora Narodne stranke Vuka Jeremića. Na beogradskom Trgu Republike postavljeno je pet zahteva, među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak. U okviru tog zahteva je i da osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beogradu nemaju pravo da glasaju. Zatražen je jednak tretman vlasti i opozicije u medijima, da se dosledno sprovode zakoni o javnom informisanju i elektronskim medijima i da REM vrši nadzornu funkciju i stara se o ravnopravnoj zastupljenosti aktera na izborima. Jedan od zahteva je i da se eleminiše prisustvo nosilaca javnih funkcija u informativnim programima dve sedmice pre održavanja izbora, kao i da oni ne zloupotrebljavaju državne resurse u cilju predizborne kampanje. “Od vlasti tražimo i da obezbedi da izbore prate domaći i međunarodni posmatrači”, rekao je Gajić koji je istakao i da okupljeni apeluju na građane da ne dozvole da im vlast oduzme njihova prirodna prava. Glumac Sergej Trifunović kazao je da je sinoćni skup prvi u nizu protesta, a sledeći je najavio za 20. oktobar. “Mi nismo opozicija, mi smo pozicija, jer je pozicija tamo gde su razum, istina, demokratija… Oni su opozicija”, naglasio je Trifunović. Na skupu su govorili i aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić i student i aktivista Filip Vukša, koji su oštro kritikovali aktuelnu vlast, predvođenu SNS-om. Među okupljenima su bili lider PSG Saša Janković, predsednik SDS Boris Tadić, bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić, predsednik Gradskog odbora DS Balša Božović, kao i narodni poslanik iz Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović. Podršku skupu uputio je i trećeplasirani na predsedničkim izborima Ljubiša Preletačević Beli, kao i Pokret “Dosta je bilo”, Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” i Levica Srbije.

Inače, za danas u 14 sati ispred zgrade Predsedništva zakazan je protest građana “Vratite nam državu”, koji će predvoditi Vojni sindikat Srbije (VSS) i Policijski sindikat Srbije (PSS).